Skip Navigation
Post | september 2023 | Vrijwilligersverhalen | 3 min lezen

Met haar passie voor natuur, laat Nienke de natuur bij kinderen weer "leven."

Vrijwilligerswerk natuur educatie IVN

Natuur is mijn grote passie. Als moeder van drie kinderen Maartje, Cato en Jelte en mijn werk als kleuterjuf, is het heerlijk ontspannen in de natuur. Hier vind ik rust, raak ik geïnspireerd en verwonderd. Ik ben 7 jaar getrouwd met mijn man Daniël. Als grote dierenvriend heb ik een paar harige kinderen: Pleuntje de teckel en sinds kort ook de cavia’s Soof en Lobke. Sinds 6 jaar zijn wij bewust energie neutraal gaan wonen.


Mijn liefde voor de natuur begon eigenlijk al in mijn kindertijd. Toen liep ik rond met een poppenwagen vol slakken, en niet alleen mijn poppenwagen zat vol, mijn gezicht ook. Ik ben altijd graag buiten en de natuur blijft me fascineren. Als moeder en juf vind ik het waardevol om kinderen respect, interesse en verwondering voor de natuur bij te brengen.


Bij IVN, Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid, ben ik vrijwilliger in de werkgroep Scharrelkids. In deze groep organiseren we bos- en slootexcursies voor basisschoolkinderen om hun liefde en verwondering voor de natuur te stimuleren. Deze excursies zijn een waardevolle aanvulling op het reguliere basisonderwijs.

Eerst gaf ik de excursies zelf. Thuis heb ik een kleintje van 1 jaar, excursies geven kon ik niet meer combineren met mijn moederschap. Daarom heb ik mijn rol in het vrijwilligerswerk wat aangepast, ik denk graag mee met de werkgroep.

Als moeder neem ik mijn oudste kind ook mee in het vrijwilligerswerk: samen helpen we de dierenbescherming bij de paddentrek.


Ooit las ik op een wikkel van mijn chocoladereep dat twee uur vrijwilligerswerk per week doen gelukkiger maakt. Dat zette me aan het denken, en ik wist al snel dat ik iets wilde doen met mijn passie voor natuur en dieren. Na wat zoekwerk kwam ik terecht bij IVN, waar mijn liefde voor onderwijs en de natuur samenkomen. Het bijbrengen van natuurkennis aan kinderen ligt me nauw aan het hart, en daar haal ik voldoening uit.


Wat me echt motiveert om mij vrijwilliger in te zetten, zijn het enthousiasme en de verwondering die ik bij kinderen zie wanneer ze de natuur ontdekken. Niet alle ouders hebben de tijd of interesse om hun kinderen de natuur te laten ervaren, dus ik deel graag mijn eigen passie en kennis met hen. Het is belangrijk dat kinderen leren hoe ze verantwoordelijkheid kunnen nemen voor hun omgeving en hier ook zorg voor kunnen dragen. Ik wil kinderen graag laten zien wat ze kunnen ontdekken in hun eigen tuin of op het schoolplein; er is overal leven. Als we buiten insecten vinden zijn kinderen vaak wat terughoudend, bijvoorbeeld als ze een pissebed zien. Maar door geduldig met ze te kijken en te laten zien hoe het diertje reageert, verandert angst in opwinding en verwondering. "Wow, hij rolt zich op!"


Het gedeelde enthousiasme en de verwondering die kinderen voor de natuur hebben, raken me diep. Bijvoorbeeld, tijdens een van onze bosexcursies ontdekten de kinderen een

salamander, iets wat ze nog nooit eerder hadden gezien: “de natuur is echt zo mooi!”. Het was fantastisch om de blije gezichtjes te zien! Dat moment van verwondering bevestigt voor mij dat kinderen van nature een sterke band hebben met de natuur en dat de natuur een geweldige leermeester/juf is.


Als leerkracht kan ik goed meedenken voor de werkgroep Scharrelkids, zeker wat mogelijk is binnen het basisonderwijs. In mijn werk neem ik veel mee wat ik heb geleerd in de cursussen van IVN. Ik geloof dat het belangrijk is om kinderen respect en begrip voor de natuur bij te brengen, en IVN biedt waardevolle ondersteuning hierbij. Met natuureducatie veranderd de perceptie van kinderen op natuur en dier. De “slakkenles” die ik een keer gaf is hier een mooi voorbeeld van. Ik had slakken verzameld en deze meegenomen school. Door aan de slakken te wennen, ontstond er enthousiasme. De kinderen zagen letters in de slakkensporen, er werden slakkenhuisjes gemaakt en slakkenraces gehouden. Het was geweldig om te zien hoe hun perceptie veranderde. Door mijn vrijwilligerswerk bij IVN ben ik gegroeid in mijn rol als juf. Het heeft mij gesterkt in hoe ik de natuur kan inzetten bij het leren en ontwikkelen van kinderen. 

 

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts
vrijwilligerswerk taalmaatje

Ahlam helpt Tine en Wim met kleine klusjes en zij helpen mij met het leren van de Nederlandse taal.

| Vrijwilligersverhalen
De 21-jarige Ahlam woont sinds twee jaar in Nederland. Naast haar baan in een restaurant en het volgen van een ...
Lees meer
re-integratie vrijwilligerswerk

Laska is door vrijwilligerswerk weer werkfit

| Vrijwilligersverhalen
Laska is gek op boeken, uren kan zij rondstruinen in boekenwinkels. Boeken zijn haar passie, ze hebben ieder ...
Lees meer

Martina zet stappen vooruit bij ontmoetingsplek De Graanhof

| Vrijwilligersverhalen
Martina Overbeeke woont nu 8 jaar in Apeldoorn. Zij vindt het fijn om met mensen in contact te komen en om ...
Lees meer