Skip Navigation
Post | september 2021 | Bestuurdersacademie Apeldoorn | 3 min lezen

10 jaar Bestuurdersacademie - Rick Klaassen

Rick Klaassen Bestuurdersacademie Apeldoorn

De Bestuurdersacademie bestaat 10 jaar. In dit kader lees je hier het hele jaar interviews met betrokkenen. In deze derde aflevering Rick Klaassen, deelnemer van verschillende trainingen. De interviews zijn gehouden en opgesteld door Esmee van Lohuizen, vrijwilliger van Netwerk Skill-Ability.


Als bestuurder moet je altijd up-to-date blijven


Rick Klaassen, een loyale, kalme man die zich inzet als vrijwilliger voor Ons Woongoed, een huurdersbelangenvereniging in Apeldoorn. “Iedere dag ben ik bezig met mijn werk als vrijwilliger en dat betekent voor mij regelmaat”. 


In zijn mooie appartement met uitzicht op het park zitten we te kletsen over zijn drukke leven als vrijwilliger.

Na een paar bewogen jaren is hij sinds 2019 vrijwilliger bij de huurdersbelangenvereniging. Rick heeft voorheen altijd in de commercie gewerkt. “Het ging altijd over achter de komma. In het vrijwilligerswerk gaat het heel anders en is het bijna het tegenovergestelde. Het gaat om de maatschappij. Daar moest ik mij wel in verdiepen”, aldus Rick.


Rick heeft na een aantal moeilijke jaren het leven weer op de rit. "Na zoveel jaar maak je het je eigen en is het heel moeilijk om te veranderen. Dan komt er een mannetje met een moker die even op je kop slaat en die wil dat je het anders gaat doen. En dat ben ik gaan doen met hulp van een kerkelijke instelling."


Vrijwilligerswerk

Op dit moment is deze loyale vrijwilliger werkzaam als penningmeester en secretaris bij Ons Woongoed. Hij zorgt ervoor dat alles rondom de financiën reilt en zeilt. Daarbij kijkt hij naar het beleid en zorgt dat de plannen van het bestuur financieel haalbaar zijn. Tevens bestudeert en past hij de geldende wet- en regelgeving in zijn dagelijkse werkzaamheden toe. “Dit is een hele uitdaging, want je moet continu up to date blijven wat betreft regelgeving”, aldus deze drukke vrijwilliger. Rick is veel bezig met overleggen, zowel intern als met de gemeente, de zorg en de wijkraad. “Je moet op lange termijn kijken naar wat we in Apeldoorn nodig hebben en daarbij kijken we naar wat er in de Randstad gebeurt”. Deze kalme vrijwilliger heeft met allerlei partijen te maken tijdens zijn werkzaamheden. Bijvoorbeeld met GGZ, de politie, verzorgende, ontmoetingsplekken. “We moeten voor de 5.500 huishoudens wel voldoende draagvlak zien te vinden en dat is soms best lastig”. Het belangrijkste is het communiceren en een luisterend oor bieden aan de huurders. Vaak als je goed luistert, komen mensen zelf al met goede oplossing, aldus Rick.

 

Trainingen bij de Bestuurdersacademie

Rick heeft de trainingen communicatie, penningmeester en WBTR (wet bestuur en toezicht rechtspersonen) gevolgd. Wat Rick mooi vond van de trainingen was de raakvlakken tegenkomen met de andere deelnemers. “Je kunt met elkaar overleggen en met elkaar zaken bespreken. Ik heb een flinke financiële verantwoordelijkheid en dat was voor mij ook nieuw. Iets wellicht heel simpel zoals basis boekhouding heb ik weer even opgefrist gekregen”. De WBTR is een complex onderwerp. Jaarlijks hebben we heidagen. Dit zijn dagen waarbij mensen uit het bedrijfsleven ons als vrijwilligers begeleiden. We krijgen informatie over bijvoorbeeld bestuursrecht. Dit kunnen we dan weer toepassen”. Zo houden we onszelf op de hoogte van alle informatie. Daarom zijn deze trainingen blijven volgen ook zo belangrijk”.

 

Bestuurder zijn

“Het is een uitdaging om bestuurder te zijn. Je hebt veel te maken met weerstand van de burgers van Apeldoorn. Daar moet je mee om kunnen gaan en dat is af en toe een hele uitdaging”. Mooie en nobele ideeën zijn volgens Rick om in het sociale leven een betere mix te krijgen. “Een bestuurder die mij zou kunnen helpen, zou heel waardevol zijn. Zodat ik samen met iemand dit op kan pakken”. 

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts