Skip Navigation
Post | september 2021 | Bestuurdersacademie Apeldoorn | 3 min lezen

10 jaar Bestuurdersacademie - Moniek Mol

Moniek Mol Bestuurdersacademie Apeldoorn

De Bestuurdersacademie bestaat 10 jaar. In dit kader lees je hier het hele jaar interviews met betrokkenen. In deze tweede aflevering Moniek Mol, deelnemer van de online training Vrijwilligersbeleid in 2020. De interviews zijn gehouden en opgesteld door Esmee van Lohuizen, vrijwilliger van Netwerk Skill-Ability.


Het inloophuis is voor iedereen die eenzaam is. 


Moniek Mol is een sociale vrouw die zich graag inzet voor de maatschappij. Ze is inmiddels 1,5 jaar als coördinator betrokken bij inloophuis de Herberg, onderdeel van Stichting Citypastoraat. “Bij ons heb je een naam, dus je bestaat. Die erkenning, dat je bestaat, is voor ieder mens belangrijk”, aldus Moniek.


De Herberg is een inloophuis voor iedereen, waar vooral veel dak- en thuislozen komen. In de coronatijd was het lastig om alles coronaproof te maken en om voor deze mensen nog steeds een thuis te bieden, maar het is de vrijwilligers van de Herberg gelukt. Iedere middag komen mensen naar het inloophuis voor een kopje koffie en een praatje. Maar het is niet alleen een kopje koffie, ook krijgt men een soepje of een volledige maaltijd bij het inloophuis. Moniek is onder andere verantwoordelijk voor het coördineren van de vrijwilligers. Ze was erg onder de indruk van de enorme toewijding die de vrijwilligers hebben, toen ze 1,5 jaar geleden begon bij de Herberg. Ze bieden bij de Herberg een luisterend oor, en dat is soms genoeg. De vrijwilligers gaan ervoor in de Herberg. Hun inzet en betrokkenheid bij de bezoekers is echt hartverwarmend!

 

Verschillende initiatieven

Moniek is altijd druk bezig, maar het is een goede, gezonde hectiek die ze meemaakt op haar werkdagen. Naast het inloophuis is Stichting Citypastoraat bezig met verschillende andere initiatieven en staan er meer activiteiten op de planning. Op het moment van schrijven liggen er verschillende ideeën op de plank zoals yogalessen voor minima, een kookcursus voor mensen die leven van de voedselbank en een repaircafé. Concreet wordt er een training zelfredzaamheid voorbereidt, die gericht is op mensen met licht meervoudige problematiek. Een hoop te doen, maar dat vindt deze enthousiaste coördinator fijn. Zo blijf je lekker bezig én draag je bij aan het welzijn van anderen.

 

Waarom heb je de training Vrijwilligersbeleid gevolgd?

Bij de aanstelling van Moniek werd er al gesproken over het opstellen van een vrijwilligersbeleid. Eén van de aanleidingen daarvoor was de wens om het aanvragen van een VOG voor de vrijwilligers in te gaan voeren. Daarnaast zijn er ook gewoon heldere afspraken nodig, aldus Moniek, waardoor een vrijwilliger weet waar hij/zij aan toe is. Het op zoek gaan naar een kader en hoe hier vorm aan te geven, was de reden dat Moniek zich op gaf voor deze training.

 

“Het was een zeer interessante training, waarbij er luikjes open werden gezet in mijn hoofd om breder te kijken naar het beleid binnen onze organisatie. Het was een soort kapstok die werd gegeven. Ook om onderling als professionals met elkaar te praten en tips te geven gaf veel verbreding en verdieping. Er werden formats gedeeld waar mee je je eigen beleid kon invullen. De zaken waar we naar moesten kijken waren deskundigheidsbevordering, waardering en wat zoekt de vrijwilliger zelf?”.

Niet elke vrijwilliger zit te wachten op een vrijwilligersbeleid. Wanneer je al heel wat jaren meedraait zonder een beleid, waarom zou je dit dan opeens nodig hebben? Er wordt dan ook verschillend gereageerd. Deze coördinator is heel nuchter daarin: elke verandering wordt wisselend ontvangen. Het komt er op neer dat je kunt verantwoorden wat het nut ergens van is en waarom het van belang is dat iets verandert of vernieuwt.


Omkijken naar de economische daklozen

Moniek vertelde dat er in Apeldoorn best veel economische daklozen zijn. Dit zijn voor een groot deel gewoon werkende mannen en vrouwen die geen eigen woonplek hebben. “Het zijn niet enkel de klassieke daklozen die we hulp bieden, maar ook de economische daklozen die tussen wal en schip vallen”. De Herberg fungeert als postadres voor deze mensen.

 

“We werken samen met andere instanties en verwijzen dan ook door wanneer nodig. Vaak zijn vrienden en familie nog belangrijker dan een huis. De mensen om je heen helpen je op de rit te blijven”, aldus Moniek. De Herberg probeert eraan bij te dragen dat er minder eenzaamheid speelt onder de mensen door voor bezoekers ook als vriend of familie te zijn. Bij de Herberg kun je sociale steun vinden en dat is iets heel belangrijks.

 

“Het is een geweldige, afwisselende baan waar ik mij graag voor inzet”, vertelt deze enthousiaste coördinator, en er is nog genoeg te doen”. 

Deel blogpost