Skip Navigation

Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR)

Sinds 1 juli 2021 moeten alle verenigingen en stichtingen voldoen aan de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR). Op deze pagina leggen we uit wat de wet inhoud en hoe je hieraan kunt voldoen. Dit doen we kort en verwijzende naar pagina’s van onder andere Vereniging NOV en IBVV. Deze pagina zal worden aangevuld bij nieuwe relevante informatie.

Wat is WBTR?

De WBTR is bedoeld om het bestuur en toezicht van onder meer verenigingen en stichtingen te verbeteren. Het wettelijk vastleggen van taken, bevoegdheden, verplichtingen en aansprakelijkheid. De overheid wil met de wet voorkomen dat wanbestuur, onverantwoordelijk financieel beheer, zelfverrijking, misbruik van posities en andere ongewenste activiteiten verenigingen en stichtingen schaden. Bron: wbtr.nl

Wil je in minder dan 10 minuten geïnformeerd zijn over nut en noodzaak van de WBTR? Bekijk dan direct onderstaande mini-webinar.

Wat moeten we doen?

De wet gaat over zaken als aansprakelijkheid van het bestuur, tegenstrijdig belang, meervoudig stemrecht, ontstentenis en beletregeling en het aanpassen van de statuten. In onderstaande checklist lees je wat de WBTR van jouw vereniging of stichting vraagt.

Hoe kunnen we het regelen?

Na het lezen van de checklist kun je zelf aan de slag gaan of een partij zoeken om hierbij te ondersteunen. Om ervoor te zorgen dat de inspanning en kosten voor verenigingen en stichtingen laag blijven, is er een landelijk samenwerkingsinitiatief gestart met als resultaat een website met alle informatie én een WBTR-stappenplan, ontwikkeld voor en door verenigingen en stichtingen. Met behulp van het WBTR-stappenplan kost het 3 tot 4 uur binnen één of twee bestuursvergaderingen om alle zaken op orde te hebben.

Korting

De kosten om gebruik te maken van het WBTR-stappenplan zijn €240,- per jaar (exclusief btw). Echter, vrijwel iedere vereniging of stichting is wel verbonden aan een partner die minimaal 50% korting biedt.

Is jouw vereniging/stichting ingeschreven in de gemeente Apeldoorn, dan kun je sowieso gebruikmaken van de kortingscode APELDOORNWBTR en krijg je 50% korting. Via onderstaande link kom je direct op de pagina om gebruik te maken van deze kortingscode.

Webinars en invulsessies

Op 10 mei 2021 organiseerde wbtr.nl voor verenigingen en stichtingen uit de gemeente Apeldoorn een webinar over de WBTR. Heb je deze gemist? Geen probleem. Bekijk de webinar terug (kijktijd 1 uur). Op wbtr.nl vind je naast het stappenplan ook online ondersteuning voor het invullen van het stappenplan (kosten €95,-).

Bestuurdersaansprakelijkheids verzekering

Vrijwillig bestuurders/toezichthouders die ‘onverplicht en onbetaald’ werk doen ten behoeve van anderen en/of de samenleving in de gemeente Apeldoorn zijn automatisch verzekerd voor de collectieve vrijwilligersverzekering van de gemeente Apeldoorn, afgesloten bij Centraal Beheer. Klik hier voor meer informatie en voorwaarden. De WBTR heeft geen invloed op de dekking van deze vrijwilligersverzekering. De bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering dekt de aansprakelijkheid van de bestuurder op basis van wet- en regelgeving. De wet wijzigt, de polis volgt deze wet wijziging. Advies van Centraal Beheer m.b.t. de WBTR: besteed aandacht aan deze wet om problemen te voorkomen. Regel een goede vastlegging. Voorkom een ondoorzichtige administratie of onduidelijke financiële transacties. Ook bij vrijwilligerswerk!

Wij hebben in dit kader niet gesproken met andere verzekeraars. Heb je vragen, neem voor de zekerheid contact op met je verzekeraar.

Bekijk hier de ervaring van Rozemarijn Hoobroeckx, Juridisch Coördinator & Cluster­coördinator Scouting Nederland over de WBTR en de reacties van verenigingen daarop. Bron: www.nationaalverenigingsonderzoek.nl

Vragen of tips

We hopen je met deze informatie te hebben geholpen om te voldoen aan de WBTR. Heb je vragen of tips, laat het ons weten en neem contact met ons op. De contactpersonen hiervoor is Tjeerd Lemstra 06 – 50 45 83 65, [email protected]