Skip Navigation
Post | maart 2021 | Mensen maken Apeldoorn - Nieuws | 4 min lezen

Succesvolle eerste belweek

Succesvolle eerste belweek

Van 1 t/m 5 februari was in Apeldoorn de eerste campagneweek voor het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet. Omdat live in gesprek gaan in deze coronatijd lastig vorm te geven was, hebben we een andere manier gevonden om een goed gesprek te voeren over vrijwilligerswerk. Van maar liefst 30 organisaties zaten enthousiaste, ervaren vrijwilligers en coördinatoren vrijwillige inzet klaar in een belpanel om vragen te beantwoorden.


Rianne Burgers (Atlant)


Rianne Burgers, coördinator vrijwillige inzet bij Atlant, kreeg een enthousiaste vrouw aan de lijn die door de lockdown haar beroep nu niet kan uitvoeren. Ze geeft aan dat ze nu veel tijd over heeft, met het thuiszitten is zij nu wel klaar. De extra klussen die er nog te doen waren, zijn inmiddels gedaan. Er is tijd en ruimte voor vrijwilligerswerk, is er ook iets mogelijk bij Atlant? We hebben een fijn gesprek samen, en ja bij Atlant is er vraag naar vrijwilligers in locatie De Loohof. Vooral de persoonlijke aandacht voor bewoners daar is vraag na. Daarnaast dacht Rianne dat het talent van deze mevrouw ook heel goed past in het Namaste programma. Als het straks weer wat rustiger is op de afdeling waar mensen met dementie wonen, hebben ze vast ruimte voor een enthousiaste vrijwilligster. Die nu even veel tijd heeft en straks naast haar werk nog een beetje ruimte heeft voor vrijwilligerswerk dat helemaal bij haar past. En mocht ze toch geen klik hebben bij Atlant, dan brengt Rianne haar in contact met een van de collega’s van de andere organisaties.

 


Karianne Veerman, netwerkcoördinator van Stichting Ontmoeting, had eerst wat last met het in contact komen met een potentiële vrijwilliger. Na en aantal belletjes was het uiteindelijk toch gelukt en hoe leuk is het dat het toch tot een afspraak is gekomen voor een kennismakingsgesprek.

Voor Ontmoeting is het ontmoeten van mensen door vrijwilligers een belangrijk punt. Kun jij je voor een langere tijd verbinden aan een mede mens die behoefte heeft aan contact dan is vrijwilligerswerk bij Ontmoeting zeker iets voor jou.Resi van Sloun (Humanitas)


Coördinator Resi van Sloun van Humanitas heeft ook contact gehad met een potentiële vrijwilliger. Via de website van Mensen maken Apeldoorn was er een belverzoek binnen gekomen voor Humanitas. Resi heeft verteld over Humanitas en de verschillende afdelingen binnen de organisatie. De verschillende afdelingen hebben ook verschillende vrijwilligerstaken hierdoor valt er dus wat te kiezen. Welke afdeling, welk taak zou nu het beste passen? In overleg zijn ze uitgekomen bij een specifieke afdeling en zo is deze vrijwilliger in contact gebracht met de coördinator van die afdeling.


Resi had nog een tweede belverzoek, hier ging het om een vluchteling die een jaar hier in Nederland is, en al heel goed Nederlands spreekt. Hij volgt lessen via internet en dat werkt voor hem erg goed. Is van beroep zelf docent, maar heeft ook verschillende baantjes gehad onder andere ook in de horeca. Deze meneer wil graag kleine klusjes doen voor mensen of mensen bezoeken die vooral nu eenzaam zijn. Bij de afdeling van Resi bij Humanitas is deze vrijwilligerstaak niet beschikbaar. Dus Resi geeft meneer door aan de collega organisaties. Want dit is wel een hele geschikte vrijwilliger die hopelijk nog even in Apeldoorn blijft.Magreet van Veen (Maatjes Apeldoorn) belde met een mevrouw die nog niet zo goed wist wat ze wilde doen. Dan ben je bij Magreet aan het goede adres, zij kan met een aantal vragen er zeker achter komen welke talenten deze mevrouw heeft en op welke manier zij die ook zou kunnen inzetten. Zo gaat zich richten op vrijwilligerswerk bij De Kap, de Herberg en ook het idee van taalmaatje worden sprak haar wel aan. Wat fijn dat er in dat grote aanbod nu een beetje richting komt voor deze mevrouw.

 


Karin Gasseling (de Kap en het platform Ertoe Doen) sprak met een meneer met een studie en beroep richting rechtswetenschappen. Maar door een arbeidsbesparing kon deze meneer zijn vak niet meer uitoefenen. Hij deed al vrijwilligerswerk maar door Corona kon dit nu ook niet doorgaan. Dus hij wilde toch graag iets te doen hebben. Karin heeft deze aanmelding doorgezet naar de thuisadministratie van de Kap, die op dit moment dan even niet bij mensen thuis maar vanuit kantoor of huis digitaal in contact komen met mensen die hulp nodig hebben. En er was ook nog wel wat ruimte voor een extra taak dus Karin heeft meneer ook gemeld bij de collega’s van Humanitas. Samenwerken is zo mooi. Dus ja, mensen maken Apeldoorn echt Samen.


 

Wilma Hartman (De Klup)


Bij de Klup waren 7 reacties binnen gekomen. De Klup had aangegeven voor welke taken zij op zoek waren naar vrijwilligers, onder andere via een vacature in de vacaturebank van Apeldoorn Pakt Aan. Dit heeft geholpen, er waren maar liefst 7 mensen die interesse hadden in de Klup. Wilma Hartman heeft met al deze mensen een afspraak gemaakt om verder te vertellen over vrijwilligerswerk bij de Klup.

 


Marion Wolbers (Home-Start) sprak met een mevrouw die belangstelling had voor vrijwilligerswerk met ouders. Het was een goed gesprek, waarbij veel informatie gedeeld kon worden over hoe het vrijwilligerswerk bij Home-Start wordt vormgegeven. Voor die tijd had deze mevrouw ook al een gesprek gehad met Zozijn. Door met beide organisaties in gesprek te gaan, kan mevrouw hopelijk een keuze maken die past bij wat ze zoekt!

 

Aan het eind van de week kwam er een aanmelding binnen van een Turkse meneer die wel iets met koken wilde doen. In ontmoetingsplek De Groene Hoven wordt een eetcafé gehouden, waarbij regelmatig gekookt wordt uit andere culturen. Misschien is dat wel iets voor meneer? Alleen hadden zij zich niet aangemeld voor het belpanel.. Na even gebeld te hebben, konden we meneer in contact brengen met iemand van SU International, die de vrijwilligers van het eetcafé begeleidt. En met succes, want hij gaat nu wekelijks helpen met de lunch. En misschien wil hij later nog wel meer dagen komen helpen.

 

Wat een mooie resultaten zijn dit voor deze eerste keer van het belpanel in het jaar van de Vrijwilliger! Wil jij ook graag meer weten over vrijwilligerswerk? Neem dan contact met ons op.


Deel blogpost
Gerelateerde blogposts
Zaterdag 30 oktober heeft de De Vrijwilligersroute Apeldoorn plaatsgevonden.

Een korte terugblik op De Vrijwilligersroute 2021

| Mensen maken Apeldoorn - Nieuws
Zaterdag 30 oktober heeft de De Vrijwilligersroute Apeldoorn plaatsgevonden.
Lees meer
Vrijwilligersroute Apeldoorn

Ben jij al vrijwillig actief?

| Mensen maken Apeldoorn - Nieuws
Waar wil jij vrijwillig actief zijn? Ontdek het tijdens De Vrijwilligersroute Apeldoorn op zaterdag 30 oktober ...
Lees meer