Skip Navigation
Post | juni 2024 | Vrijwilligersverhalen | 2 min lezen

Marike & Henriëtte vertellen: "Wederkerigheid!"

Maatjes Riwis

Marike is maatje van Henriëtte, ze zien elkaar om de week op dinsdagochtend. Tijdens ons gesprek laat Henriëtte weten dat ze het spannend vindt en daardoor buikpijn krijgt. Marike weet Henriëtte snel op haar gemak te stellen. Het is mooi om te zien hoe deze twee op elkaar zijn ingespeeld.


Vier jaar geleden begon Marike als Maatje van Henriëtte bij Riwis. Omdat Henriëtte last heeft van spanning, duurde het even voordat ze vertrouwd waren met elkaar. Henriëtte: “Ik belde vaak af, omdat ik buikpijn kreeg als we afspraken.” Marike: “Dit vond ik sneu voor haar, ik heb me afgevraagd of deze spanning door mij kwam. Dit heb ik met Henriëtte en haar begeleiding besproken, waardoor ik leerde dat dit bij haar hoort. Ik heb doorgezet, ik bleef om de dinsdag komen. Na afloop krijg ik altijd een appje dat het leuk is dat ik ben geweest.” Henriëtte: “Marike stelt me gerust, ze laat me rustig in- en uit ademen”. Marike: “In het begin leek het contact eenrichtingsverkeer, nu is er wederkerigheid. Onlangs had ik mijn voet bezeerd, een paar dagen later stond Henriëtte voor mijn deur met een bosje bloemen. Dit vond ik zo attent!”


Marike en Henriëtte wandelen, spelen samen spelletjes, drinken bij Henriëtte thuis thee en kletsen veel. Marike: “Samen verleggen we de grenzen door nieuwe spellen uit te proberen en de wandelingen steeds iets langer te maken. Henriëtte heeft niet altijd zin om te wandelen, maar ze gaat na wat overreding toch altijd mee.” Henriëtte vertelt enthousiast: “Marike is zo spontaan en gezellig!” Marike: “We kletsen heel goed samen, we liggen op één lijn.” We zien een warme band tussen Marike en Henriëtte. Marike vertelt waarom het zo leuk is om maatje te zijn: “Als je ziet wat je ervoor terugkrijgt, de dankbaarheid die wordt uitgesproken. Je doet het niet voor jezelf maar voor de ander, dit geeft mij een voldaan gevoel en dat is onbetaalbaar.” Henriëtte grapt: “Ik betaal in armbanden en kettingen die ik voor haar maak.”


Laura, vrijwilligerscoördinator bij Riwis, is enthousiast over de connectie, het vertrouwen en de verbinding die zij ziet tussen de twee: “Het is mooi om te zien dat Marike Henriëtte op haar gemak kan stellen. Ik zag de spanning van Henriëtte en dat Marike haar rustig krijgt. Een vrijwilliger als Marike is hierin zo waardevol. Een maatje is gelijkwaardig voor een cliënt, de dagelijkse begeleiding heeft een andere rol. Ze komen met een plan en stellen doelen waar een cliënt druk achter voelt. Met een maatje is er een gelijkwaardige relatie.”


Wil jij net als Marike maatje worden bij Riwis? Laura maakt graag kennis met je om te kijken welke doelgroep binnen de organisatie het beste bij je past. Als Laura iets passends vindt, plant ze een kennismaking in met de vrijwilliger, cliënt en de begeleiding om zo een match te maken. 


Bekijk hieronder de vacatures bij Riwis

Deel blogpost

Powered by Deed‌mob Tools ·