Post | april 2022 | Nieuws | 2 min lezen

Hulp bieden aan Oekraïners: hoe zit het in Apeldoorn?

hulp aan Oekraine vrijwilligerswerk

In deze tijd zijn we allemaal gegrepen door de situatie in Oekraïne. Er zijn allerlei activiteiten gestart om de mensen van Oekraïne te steunen. Hoe zit dat in Apeldoorn? Veel vrijwilligers zetten zich voor dit doel, maar ook voor veel andere maatschappelijke doelen, in. En juist nu en in de toekomst zijn er meer mensen nodig om er samen de schouders onder te zetten.


Wat kan jij nu al doen?

Je kunt je inzetten als vrijwilliger bij verschillende organisaties die nu al actief zijn zoals de stichting Werkgroep Hulpgoederen Oost-Europa (WHOE) bij het inzamelen van hulpgoederen of wordt vrijwilliger bij het Leger des Heils, je kunt je hier aanmelden.

 

Ben je als vrijwilliger direct betrokken bij Oekraïners? De Nijmeegse universiteit biedt gratis een snelcursus voor iedereen die vluchtelingen helpt.


Ben je als organisatie op zoek naar vrijwilligers die zich willen inzetten voor Oekraïne? Plaats een vacature op website van Apeldoorn Pakt Aan, zet in je omschrijving duidelijk dat het om hulp voor Oekraïne gaat, dan kunnen vrijwilligers jouw vacature goed vinden.


De gemeente Apeldoorn heeft op hun website al een speciale pagina gemaakt voor alles rond Oekraïne. Zowel contactgegevens als informatie rond vrijwilligers(organisaties) zoals stichting WHOE en andere zaken zoals het contract van de gemeente met het Russische aardgasbedrijf Gazprom en de sirene op de eerste maandag van de maand. Ook heeft de gemeente het over de opvang van 400 vluchtelingen. Er is al een inventarisatie naar ruimte voor Oekraïners opgezet. Bij de gemeente kun je jezelf ook aanmelden als gastgezin via dit formulier. Als de hiervoor genoemde organisaties er klaar voor zijn, zal de gemeente je in verbinding met hen brengen. Er zijn al plekken voor noodopvang aangewezen. Ben je zelf in contact met iemand uit de Oekraïne die geen slaapplek heeft en dus op dit moment noodopvang nodig heeft? Neem dan contact met de gemeente op.

  • Tijdens kantooruren:
  • Telefoon 14055
  • E-mail [email protected]
  • Buiten kantooruren en in het weekend:
  • Rode Kruis
  • Telefoon & whatsapp 06-48158053

 

Vluchtelingen en huisvesting

Zowel de veiligheidsregio als de gemeente verwijzen ook door naar Vluchtelingenwerk Nederland. Zij hebben online een centrale pagina waarop je veel informatie over vluchtelingenhulp kan vinden. Je kunt hier doneren of jezelf in zetten als vrijwilliger of opvang te bieden. Vluchtelingenwerk Nederland werkt voor de laatste optie samen met Takecarebnb, een organisatie die vluchtelingen en gastgezinnen met elkaar kan verbinden. Via deze website kan je jezelf ook aanmelden als gastgezin. Als er duidelijk is hoe gemeenten opvang gaan bieden wordt je gematcht met een vluchteling.

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

Activeer je organisatieprofiel

| Nieuws
Op zoek naar fanatieke, gemotiveerde en bevlogen vrijwilligers voor je vereniging, stichting of club? Activeer ...
Lees meer

Vrijwilligerswerk zoekt veelal ‘gezellige jufs’, maar minder migranten, ouderen of gehandicapten

| Nieuws
De vacatureteksten van het vrijwilligerswerk kunnen menig potentiële vrijwilliger afschrikken.
Lees meer

Eerste editie Vrijwilligersroute met bijpassende inspiratiesessie

| Nieuws
Eerste editie Vrijwilligersroute met bijpassende inspiratiesessie. Doet jouw organisatie ook mee?

Dit jaar ...
Lees meer