Post | april 2022 | Nieuws | 2 min lezen

Hulp bieden aan Oekraïners: hoe zit het in Apeldoorn?

hulp aan Oekraine vrijwilligerswerk

In deze tijd zijn we allemaal gegrepen door de situatie in Oekraïne. Er zijn allerlei activiteiten gestart om de mensen van Oekraïne te steunen. Hoe zit dat in Apeldoorn? Veel vrijwilligers zetten zich voor dit doel, maar ook voor veel andere maatschappelijke doelen, in. En juist nu en in de toekomst zijn er meer mensen nodig om er samen de schouders onder te zetten.


Wat kan jij nu al doen?

Je kunt je inzetten als vrijwilliger bij verschillende organisaties die nu al actief zijn zoals de stichting Werkgroep Hulpgoederen Oost-Europa (WHOE) bij het inzamelen van hulpgoederen of wordt vrijwilliger bij het Leger des Heils, je kunt je hier aanmelden.

 

Ben je als vrijwilliger direct betrokken bij Oekraïners? De Nijmeegse universiteit biedt gratis een snelcursus voor iedereen die vluchtelingen helpt.


Ben je als organisatie op zoek naar vrijwilligers die zich willen inzetten voor Oekraïne? Plaats een vacature op website van Apeldoorn Pakt Aan, zet in je omschrijving duidelijk dat het om hulp voor Oekraïne gaat, dan kunnen vrijwilligers jouw vacature goed vinden.


De gemeente Apeldoorn heeft op hun website al een speciale pagina gemaakt voor alles rond Oekraïne. Zowel contactgegevens als informatie rond vrijwilligers(organisaties) zoals stichting WHOE en andere zaken zoals het contract van de gemeente met het Russische aardgasbedrijf Gazprom en de sirene op de eerste maandag van de maand. Ook heeft de gemeente het over de opvang van 400 vluchtelingen. Er is al een inventarisatie naar ruimte voor Oekraïners opgezet. Bij de gemeente kun je jezelf ook aanmelden als gastgezin via dit formulier. Als de hiervoor genoemde organisaties er klaar voor zijn, zal de gemeente je in verbinding met hen brengen. Er zijn al plekken voor noodopvang aangewezen. Ben je zelf in contact met iemand uit de Oekraïne die geen slaapplek heeft en dus op dit moment noodopvang nodig heeft? Neem dan contact met de gemeente op.

  • Tijdens kantooruren:
  • Telefoon 14055
  • E-mail [email protected]
  • Buiten kantooruren en in het weekend:
  • Rode Kruis
  • Telefoon & whatsapp 06-48158053

 

Vluchtelingen en huisvesting

Zowel de veiligheidsregio als de gemeente verwijzen ook door naar Vluchtelingenwerk Nederland. Zij hebben online een centrale pagina waarop je veel informatie over vluchtelingenhulp kan vinden. Je kunt hier doneren of jezelf in zetten als vrijwilliger of opvang te bieden. Vluchtelingenwerk Nederland werkt voor de laatste optie samen met Takecarebnb, een organisatie die vluchtelingen en gastgezinnen met elkaar kan verbinden. Via deze website kan je jezelf ook aanmelden als gastgezin. Als er duidelijk is hoe gemeenten opvang gaan bieden wordt je gematcht met een vluchteling.

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts
Drie online sessies: Meer leden (en ledenbehoud) door creatief denken

Drie online sessies: Meer leden (en ledenbehoud) door creatief denken

| Nieuws
Drie online sessies: Meer leden (en ledenbehoud) door creatief denken
Lees meer
Vrijwilligersroute Apeldoorn

Ben jij al vrijwillig actief? Bezoek Apeldoorn Pakt Aan tijdens de Vrijwilligersroute

| Nieuws
Waar wil jij vrijwillig actief zijn? Ontdek het tijdens De Vrijwilligersroute Apeldoorn op zaterdag 30 oktober ...
Lees meer
Eindelijk, de maatschappelijke beursvloer Apeldoorn gaat door!

Beursvloer 2021

| Nieuws
Eindelijk, de maatschappelijke beursvloer Apeldoorn gaat door!
Lees meer