Adèle Reiss
Adèle Reiss, als vrijwilligster actief bij veel burgerinitiatieven in de stad, is sinds november 2017 lid van de kerngroep van de Bestuurdersacademie Apeldoorn. Met een frisse en creatieve blik denkt ze mee over het aanbod, de koers en promotie. Adele is o.a. bekend als oud-directeur van Markant en haar inzet voor kunst, cultuur en duurzaamheid.
Hoe ben je bij de kerngroep van de Bestuurdersacademie terecht gekomen?
Miriam Trommelen, tevens lid van de kerngroep, heeft me gevraagd vanwege mijn grote netwerk in de kunst en cultuur. Hier was de kerngroep naar op zoek. Het moment was goed, want ik had net twee andere taken afgerond. Dit leek me een mooie klus.
Wat is voor jou de meerwaarde van de Bestuurdersacademie in Apeldoorn?
Dat er een plek is waar vrijwillige bestuurders ondersteuning kunnen krijgen. Dat vind ik belangrijk. Het geeft daarnaast de mogelijkheid om mensen uit andere besturen/commissies te ontmoeten en van elkaar te leren. Wat ik ook sterk vind is dat goede kwaliteit wordt geboden voor een heel klein bedrag. De vrijwilliger ontwikkeld zich persoonlijk en is daarmee van meerwaarde voor de vereniging/stichting waarin hij/zij participeert. De inzichten die je krijgt tijdens een activiteit kom je weer met een frisse blik bij de vereniging/stichting binnen, nieuw elan. Je ziet, niet verkeerd bedoeld, besturen nog weleens navelstaren. Het is goed om je blik naar buiten te richten, want er gebeurt ontzettend veel op het gebied van besturen. Het is belangrijk om mensen te prikkelen om creatief te zijn en zelf te laten nadenken.
Wat is een ontwikkeling die we in de gaten moeten houden?
De ontwikkeling die al een tijd geleden in gang is gezet is de mentaliteit van mensen om zich niet meer voor lange tijd te willen binden aan een vrijwilligersfunctie. Wel op projectbasis. Dit is belangrijk voor de structuur van de vereniging/stichting. Hoe pak je het aan om de mensen nog wel vrijwillig te laten meedraaien? Daar op een goede manier mee omgaan is de basis. Op een eigentijdse wijze, niet alleen bij jongeren maar ook zeker bij ouderen. Ook zij willen niet de vastigheid die het oude vrijwilligerswerk wel vraagt. Wees hierin creatief, sta open voor veranderingen, dat is heel belangrijk.
Welke rol kan de Bestuurdersacademie hierin spelen?
Hier moeten we nauw op aansluiten. Het zou mooi zou zijn dat we een soort trendwatcher zijn en activiteiten aanbieden waarvan deelnemers op voorhand nog niet zo’n goed beeld hebben. Om vervolgens aan te tonen dat het belangrijk is. En dat op een innovatieve wijze. Zaken die je moet oplossen kunnen een handvat geven voor innovatie.
Is er al een ontwikkeling?
We zijn bezig ons aanbod op de directe vraag af te stemmen, zoals maatwerk. Daarnaast willen we nut en plezier met elkaar verbinden, zoals tijdens de borrel na de AVG-special in mei. Plezier is heel belangrijk, tijdens de Proeverij voor vrijwilligerswerk zullen we dat ook laten zien.
Naar welke van de activiteiten in het najaarsaanbod kijk jij uit?
De workshop ‘4 inzichten voor sportbestuurders’ omdat ik ervan uitga dat als je inzichten wilt verwerven, je creatief denken erop los zult laten. Daarnaast zorgt het voor een nieuwe, frisse blik.