Skip Navigation

Hulp voor Oekraïne

In deze tijd zijn we allemaal gegrepen door de situatie in Oekraïne. Er zijn allerlei activiteiten gestart om de mensen van Oekraïne te steunen. Hoe zit dat in Apeldoorn? Veel vrijwilligers zetten zich voor dit doel, maar ook voor veel andere maatschappelijke doelen, in. En juist nu en in de toekomst zijn er meer mensen nodig om er samen de schouders onder te zetten.

Wat kan jij nu al doen?

Je kunt je inzetten als vrijwilliger bij verschillende organisaties die nu al actief zijn zoals de stichting Werkgroep Hulpgoederen Oost-Europa (WHOE) bij het inzamelen van hulpgoederen of wordt vrijwilliger bij het Leger des Heils, je kunt je hier aanmelden.

 

Ben je als vrijwilliger direct betrokken bij Oekraïners? De Nijmeegse universiteit biedt gratis een snelcursus voor iedereen die vluchtelingen helpt.


Ben je als organisatie op zoek naar vrijwilligers die zich willen inzetten voor Oekraïne? Plaats een vacature op website van Apeldoorn Pakt Aan. Onderaan zet je een vinkje bij 'Dit valt onder hulp voor Oekraïne', dan plaatsen we het aanbod op deze pagina. En kijk ook eens op deze pagina van het NOV: Onder welke voorwaarden mogen Oekraïense vluchtelingen vrijwilligerswerk doen? - NOV - Platform Vrijwillige Inzet.


Heb je namens een Oekraïense vluchteling een vraag of wil je vluchtelingen ondersteunen bij individuele hulpvragen? Kijk dan op de pagina Hulp in je buurt.


De gemeente Apeldoorn heeft op hun website al een speciale pagina gemaakt voor alles rond Oekraïne. 

Je vindt er onder andere het laatste lokale nieuws over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne in Apeldoorn, informatie over hoe inschrijving, leefgeld, zorg en onderwijs geregeld is en wat mensen uit Oekraïne moeten regelen als ze werk vinden in Nederland. 


Tijdens kantooruren:

Telefoon 14055

E-mail [email protected]


Buiten kantooruren en in het weekend:

Rode Kruis

Telefoon & whatsapp 06-48158053

Vluchtelingen en huisvesting

Zowel de veiligheidsregio als de gemeente verwijzen ook door naar Vluchtelingenwerk Nederland. Zij hebben online een centrale pagina waarop je veel informatie over vluchtelingenhulp kan vinden. Je kunt hier doneren of jezelf in zetten als vrijwilliger of opvang te bieden. Vluchtelingenwerk Nederland werkt voor de laatste optie samen met Takecarebnb, een organisatie die vluchtelingen en gastgezinnen met elkaar kan verbinden. Via deze website kan je jezelf ook aanmelden als gastgezin. Als er duidelijk is hoe gemeenten opvang gaan bieden wordt je gematcht met een vluchteling.

Meet & Greet met Oekraïense vluchtelingen

Het vluchten uit oorlogsgebied en het verblijven in een nieuw land heeft veel impact op Oekraïense vluchtelingen. Daarnaast brengt het (praktische) vragen met zich mee. Daarom is er vanaf 13 april wekelijks op de woensdagmiddag een Meet & Greet in wijkcentrum Orca. De ontmoeting en het stellen van vragen staan hierbij centraal.


Dat geldt niet alleen voor Oekraïense vluchtelingen, maar ook voor andere inwoners van Apeldoorn. Iedereen is welkom op de woensdagmiddagen tussen 13.00 uur en 15.00 uur in wijkcentrum Orca, Germanenlaan 360 Apeldoorn. Vooraf aanmelden is niet nodig. De Kap, Present, Apeldoorn Pakt Aan, Stimenz en Vluchtelingenwerk organiseren de Meet & Greet in samenwerking met de gemeente.


De bijeenkomsten zijn ook bedoeld voor vrijwilligers en ondernemers. We zien dat er steeds meer initiatieven ontstaan en dat er bereidheid en betrokkenheid is. Dat is hartverwarmend. Met de Meet & Greet willen we vraag en aanbod met elkaar matchen. U kunt uw vragen en initiatieven ook mailen naar [email protected]. Bovengenoemde organisaties nemen dan contact met u op.


U kunt hier ook de flyer downloaden (tekst in Nederlands-Engels-Oekraïens)


Powered by Deed‌mob Tools ·