Post | september 2021 | Nieuws | 3 min lezen

Waarom vrijwilligerswerk doen?

Tegenwoordig kun je je makkelijker dan ooit inzetten voor doelen die je belangrijk vindt en kun je vrijwilligerswerk goed laten aansluiten op jouw agenda of locatie. De echte vraag is dus ‘waarom zou je geen vrijwilligerswerk doen?’

4 redenen om vrijwilliger te worden


Tegenwoordig kun je je makkelijker dan ooit inzetten voor doelen die je belangrijk vindt en kun je vrijwilligerswerk goed laten aansluiten op jouw agenda of locatie. De echte vraag is dus ‘waarom zou je geen vrijwilligerswerk doen?’


Geloof je ons al?


We zijn op de hoogte, het woord ‘vrijwilligerswerk’ komt nog steeds te vaak over als iets dat veel tijd kost en ook wel een beetje suf is. Maar we bewijzen graag dat dit niet altijd het geval is.


Behalve de nogal voor de hand liggende redenen om vrijwilligerswerk te doen - je helpt er anderen mee - is het doneren van je tijd en vaardigheden aan een goed doel waar jij om geeft iets dat veel verder gaat dan een eenmalige daad.

Wat je bijdraagt aan de maatschappij door vrijwilligerswerk te doen is niet alleen maar super waardevol voor de wereld om je heen. Ook jijzelf komt er beter vanaf wanneer je met enige regelmaat iets doet waar je echt om geeft.


Waarom vrijwilligerswerk?

1.  Het is gezond!

Ondanks het feit dat vrijwilligerswerk veelal als wenselijk voor anderen wordt beschreven, worden de positieve effecten op de levenskwaliteit van de vrijwilliger steeds duidelijker. Zo wees een studie van de Universiteit van Gent aan dat mensen die vrijwilligerswerk doen over het algemeen gezonder bleken dan mensen die zich niet voor hun gemeenschap inzetten.


2.  Het geeft je carrière een extra boost

Er zijn eigenlijk twee manieren waarop vrijwilligerswerk je carrière op een positieve manier kan beïnvloeden. Zo kun je door middel van vrijwilligerswerk vaardigheden ontwikkelen op professioneel gebied. *winning*

Je kunt immers allerlei werkzaamheden doen bij organisaties die hard op zoek zijn naar helpende handen. Denk hierbij aan digital marketing vaardigheden, fotografie, juridisch advies etc. Op deze manier kun je ervaring opdoen in jouw werkgebied, terwijl je tegelijkertijd organisaties helpt met jouw bijzondere skills.


3. Geef om je community

Vrijwilligerswerk is een van de beste manieren om bij te dragen aan de maatschappelijke organisaties van jouw stad. Denk hierbij aan jeugdhuizen, zorginstellingen of stadstuinen. Je beïnvloedt er direct het leven van de kwetsbare groepen in jouw lokale gemeenschap mee. Indirect oefen je invloed uit op het gevoel van solidariteit, gelijkheid en verbinding in jouw stad. Als jij sterk gelooft in de kracht van het collectief, dan is dit waarschijnlijk de reden die jou het meest aanspreekt.


4.  Nieuwe ervaringen, nieuwe vrienden

Nieuwe vrienden maken en een goed netwerk aanleggen. Misschien ben je net verhuisd? Of wil je gewoon nieuwe culturen en inzichten ontdekken? Vrijwilligerswerk biedt de mogelijkheid je te richten op een bepaald doel en zodoende nieuwe contacten te leggen. Er is geen betere manier om een groep betrokken en actieve mensen om je heen te verzamelen die om dezelfde dingen geven als jij. Een betekenisvolle invulling van je vrije tijd en een sociaal bewustzijn levert vaak hele mooie momenten en herinneringen op. Ook nog eens een bijzondere en goede manier om gevoelens van eenzaamheid weg te nemen!


Boudewijn, CEO van Deedmob: Bedenk hoe het doneren van jouw skills - vrijwilligerswerk dus - een positieve impact kan maken op een ander. Kan jij gitaar spelen? Leer het iemand. Kan jij coderen? Help een goed doel met zijn website. Weet jij hoe je ouderen een goede dag laat beleven? Schrijf je in voor een gezellige wandeling.”

We hopen dat de vraag “Waarom vrijwilligerswerk doen?” wel enigszins beantwoord is. In het geval je nog steeds niet helemaal weet of en hoe je moet beginnen, probeer dan eens gewoon wat van je dagelijkse gewoontes te bedenken die je zou kunnen aanpassen zodat je de wereld om je heen er positief mee beïnvloedt. Geloof ons nou maar, na een paar goede daden uit eigen, en vrije, wil, zul je voor je het weet dagelijks een positieve bijdrage leveren aan je lokale gemeenschap en de wereld om je heen!


Vind hier vrijwilligerswerk in de buurt/wijk/stad & doe ervaringen op!


Bron en inspiratie: Deedmob

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts
Stadslab van Saxion Deventer deed onderzoek naar verjonging in besturen

Stadslab van Saxion Deventer deed onderzoek naar verjonging in besturen

| Nieuws
Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat bestuursleden van de vrijwilligersorganisaties op zijn zachtst ...
Lees meer
Inschrijven voor NLdoet kan weer

Inschrijven voor NLdoet kan weer

| Nieuws
Inschrijven voor NLdoet kan weer
Lees meer
Schoolontbijt door Vrijwilligers

Vrijwilligers verzorgen schoolontbijt

| Nieuws
Vrijwilligers verzorgen schoolontbijt
Lees meer