Skip Navigation
Post | juni 2024 | Vrijwilligersverhalen | 3 min lezen

Saamhorigheid en avontuur bij reddingsbrigade Apeldoorn!

Reddingsbrigade Apeldoorn

Apeldoorn, de parel van de Veluwe. Bosrijk, groen, het Loo, de Apenheul en... een hele leuke actieve reddingsbrigade! Veel mensen vragen zich af: een reddingsbrigade in Apeldoorn, voor het kanaal? Reddingsbrigadeleden Daniëlle en Wouter vertellen graag waarom het zo leuk is bij reddingsbrigade Apeldoorn.


Daniëlle is sinds haar jeugd lid van reddingsbrigade Apeldoorn. Als 16-jarige begon Daniëlle met lesgeven, iets wat ze nog steeds elke woensdagavond in het Malkander samen met haar vader doet. Hier deelt ze haar enthousiasme en ervaring met de jongste leden. Wat maakt de reddingsbrigade zo’n leuke club? Enthousiast vertelt Daniëlle: “de saamhorigheid! Veel vrienden zijn van de brigade, we zijn een grote vriendenclub. Zwemmen bij de reddingsbrigade verbindt. Niet alleen bij onze eigen reddingsbrigade maar ook met andere brigades dankzij jaarlijkse evenementen en samenwerkingen.” Als lesinstructeur ziet Daniëlle hoe vriendschappen ontstaan bij de jeugd, wat haar erg blij maakt. “Het is leuk om te zien dat de kinderen steeds closer worden. Ze helpen elkaar met de onderdelen en uitleg. Nieuwe leden nemen ze onder hun hoede met tips en aanwijzingen. Ik zie zelfvertrouwen en enthousiasme bij kinderen groeien. Ik vind het de mooiste sport die er is.” Daniëlle heeft ook in Zeeland strandwacht gelopen en daar lesgegeven. “Het is heerlijk om op het strand te zijn en ondertussen te werken als strandwacht. Je kunt je aansluiten bij een andere brigade en de hele zomer of een deel meelopen bij een strandbrigade. Ik heb daardoor zelfs in Zeeland gewoond. Het was grappig dat ik lokalen kennis kon bijbrengen over eb, vloed en stromingen terwijl ik van de binnenwateren kom.”

 

Wouter is instructeur in opleiding en ervaart dezelfde saamhorigheid binnen de vereniging. “Op mijn zesde werd ik lid van reddingsbrigade Apeldoorn. Elke woensdag ben ik in het zwembad en in de weekenden met de lifequards op het buitenwater. De reddingsbrigade is een grote vriendenclub waar je bij hoort. De combinatie van tijd doorbrengen met mijn vrienden en iets terugdoen voor de maatschappij bevalt mij goed.” Dankzij zijn inzet voor de reddingsbrigade heeft Wouter een zomer vol festivals en strand in het vooruitzicht. “In de weekenden ben ik met de reddingsbrigade op pad voor de bewakingen van festivals zoals Lowlands en de Zwarte Cross. Dit zijn voor mij de hoogtepunten! Kaartjes zijn duur, maar als vrijwilliger van de reddingsbrigade mag ik gratis mee. Ook ga ik naar Zeeland om strandwacht te lopen.”


Naast lesgeven, strandwachtlopen en bewakingen leidt reddingsbrigade Apeldoorn de lokale brandweer op in reddend zwemmen en zijn zij aangesloten bij de Nationale Redding Vloot (NRV). Voor de NRV is de vereniging inzetbaar bij dreigende overstromingen. Twee jaar geleden was Wouter met de vereniging opgeroepen bij de overstromingen in Limburg. “Onze inzet was minimaal omdat het net goed ging. We trainen op deze calamiteiten, maar wat we het minst hopen te zien. In Limburg vond ik het spannend, het was de eerste keer dat ik naar een rampgebied ging. Het water kon ieder moment doorbreken, wat een uitdaging was. Maar het is precies waar we op getraind zijn.”

 

Frank, de voorzitter van reddingsbrigade Apeldoorn, is trots op zijn vereniging. Hij is al meer dan 40 jaar lid. “Het is een fantastische vereniging. We zijn er voor alle leeftijden en delen allemaal een passie voor het water, wat verbinding met reddingsbrigade Apeldoorn en de leden schept. Deelnemen aan bewakingen waaronder ook het Drakenbootfestival en activiteiten, je ontwikkelen in de verschillende onderdelen en je inzetten voor de vereniging op de verschillende aandachtsgebieden, dat zijn de dingen die de saamhorigheid versterken.”

 


Wil jij ervaren hoe het is bij reddingsbrigade Apeldoorn? Geïnteresseerden zijn welkom voor twee proeflessen, waarna ze in een groep op hun niveau worden ingedeeld. Eerst leer je jezelf in het water redden, daarna anderen met hulp- en reddingsmiddelen. Zo word je een volwaardige redder, oftewel lifesaver. Daarnaast kun je je verder ontwikkelen tot lifeguard, die toezicht houdt aan de kust, bij binnenwater en tijdens evenementen, op of nabij het water. Specialisatie is ook mogelijk, bijvoorbeeld tot reddingsbrigadechauffeur en schipper op een reddingsboot of waterscooter.


Spreekt Reddingsbrigade Apeldoorn jou aan? Kijk op de website voor meer informatie op Reddingsbrigade Apeldoorn. Heb jij affiniteit met water en cijfers? Reddingsbrigade Apeldoorn is op zoek naar een penningmeester. Klik hieronder voor meer informatie.

Deel blogpost

Powered by Deed‌mob Tools ·