Skip Navigation
Post | mei 2024 | Vrijwilligersverhalen | 3 min lezen

“Marjolein is er voor de leuke dingen!”

Door Sjoerd Bouwknegt

Het is maandagochtend en vandaag hebben we afgesproken met Marjolein op het mooie Groot Schuylenburg. Zij is maatje van Ramon en vandaag gaat zij weer bij hem langs. De ontmoeting met Ramon maakte ons meteen blij en we werden heel hartelijk ontvangen. Wat een vrolijkheid op de maandagochtend en wat heerlijk om zo een nieuwe week te starten!

Hij is erg blij om Marjolein weer te zien en enthousiast deelt hij zijn belevenissen van het weekend. Zo is hij naar Drenthe geweest bij de hunebedden, op bezoek geweest en heeft hij pannenkoeken gegeten en heeft hij nog veel meer meegemaakt wat hij graag vertelt.


Marjolein zoekt Ramon ongeveer één keer in de maand op en doen dan samen een leuk uitje. Dit zijn allerlei verschillende uitjes. “Vaak plan ik het niet ver van te voren en kijk ik dezelfde week wat we gaan doen en kan ik ook bijvoorbeeld kijken of het een beetje goed weer is,” vertelt Marjolein ”We plannen de uitjes ook spontaan, zodat het een verrassing is voor Ramon en niet een verwachting is die voor teleurstelling kan zorgen als het anders loopt. Het maakt voor mij ook dat ik dit goed naast mijn werk kan plannen. Fijn is het dat ik dit goed met de begeleiding kan afstemmen”

Voor Ramon zijn de uitjes altijd fantastisch. Dan is er echt even tijd voor hem en is hij er echt even uit. Ramon vertelt erg graag over de uitstapjes met Marjolein. Als we vragen wat Ramon leuk vindt om te doen begint hij enthousiast te vertellen. “Lekker een ijsje eten bij IJs van Co!” roept hij meteen. Maar ook de stoomtrein, een uitstapje naar Zutphen, pannenkoeken eten en de Intratuin bezoeken tijdens kerst wordt enthousiast benoemd! Kort samengevat Marjolein is voor de leuke dingen.


“De uitjes zijn een groot feest voor Ramon, maar zeker ook voor mij,” zegt Marjolein. “Zij is voor mij een vriendin!” Roept Ramon enthousiast. Dit beaamt Marjolein en ziet Ramon ook als een vriend waar ze veel energie van krijgt. “De vrolijkheid en de hartelijkheid van Ramon kan je zoveel van leren en is erg ontwapenend,” vertelt Marjolein. Dat hebben we zeker gemerkt, want iedereen wordt begroet en met iedereen wordt even hartelijk een praatje gemaakt. “Marjan!!!” Uitbundig roept Ramon weer naar een bekende en zo hebben we heel wat gezellig tussenstops tijdens onze wandeling.


Aan het einde van de ochtend zijn wij helemaal opgeladen. De klik tussen Marjolein en Ramon is fantastisch om te zien en maakt je oprecht blij. Wij hebben echt ervaren wat een energie je krijgt als maatje en wat het dus de ander, maar ook jezelf brengt. Wil je ook Maatje worden, dan heeft Marjolein nog een tip. “Kijk echt wat bij je past en zorg dat er een klik is. Ik vind het leuk om

uitstapjes te doen, maar er worden ook maatjes gezocht voor andere activiteiten die weer beter passen bij iemand anders.”


Dit kan Inge, Coördinator vrijwilligerswerk bij ’s Heeren Loo locatie Apeldoorn, zeker beamen. “We zijn altijd op zoek naar enthousiaste maatjes die iets betekenen in het leven van onze cliënten. Dat kunnen zorgzame, rustige en lieve maatjes zijn, maar ook enthousiaste, vrolijke en directe mensen. Maatjes die graag buiten zijn of maatjes die creatief of misschien wel muzikaal zijn. Maatjes die van gezelligheid houden of juist de rust opzoeken. Soms gaat het om een uurtje per week en soms een dagdeel in de maand. Door de week, overdag, in de avond of in het weekend. Kortom: iedereen is welkom en ik maak graag kennis met jou. Samen kijken we wie er bij jou zou kunnen passen en waar jij blij van wordt. Je maakt dan vrijblijvend kennis met je maatje en zijn/haar begeleiding en pas als er een wederzijdse klik is, volgt er een inschrijvingsprocedure. Iedere groep heeft een contactpersoon voor de vrijwilligers, die ervoor zorgt dat de vrijwilliger de juiste tools en informatie krijgt. Daarnaast kan je als vrijwilliger online trainingen volgen, speciaal ontwikkeld voor vrijwilligers.”

Deel blogpost

Powered by Deed‌mob Tools ·