Skip Navigation
Post | september 2023 | Nieuws | 3 min lezen

Hoe zo duurzaam??! Tip 1 Sharing is caring: Weggeefkast

Zero waste tip Inloopcafé Hoe zo duurzaam??!

Hoe zo duurzaam??!

In aanloop naar ons Inloopcafé op woensdag 13 september delen we graag een paar passende tips met je van de website van Zero Waste Apeldoorn. Zij delen elke week een tip op het gebied van 5 R's (omdat ze allemaal met een R beginnen, in het Engels): Refuse (Weigeren), Reduce (Verminderen), Reuse (Hergebruiken), RecycleRot (Composteren). Wij delen hier onze eerste met jullie:


Sharing is Caring: Geef weg - Neem mee - Keep it rolling (Zero waste tip #52)


Start een weggeefkast op jouw locatie!

Weggeefkasten/weggeefhoeken zijn een fijn onderdeel van een circulaire economie: het is een eenvoudige manier om spullen in omloop te houden en verspilling te voorkomen. Het simpele proces van geven en nemen. Want delen is lief #SharingIsCaring


Waarom?

Het maken en kopen van nieuwe spullen, heeft de meeste negatieve impact op het milieu. En er bestaan al zóveel mooie en goede spullen tweedehands! Bovendien heeft niet iedereen altijd het geld om (nieuwe) spullen te kopen.

De weggeefkasten/weggeefhoeken maken het mogelijk om te voorkomen dat goede spullen in de prullenbak belanden, en dat mensen elkaar blij kunnen maken met het geven en nemen van ‘preloved’ spullen. Duurzaam én sociaal dus! 🤗


Hoe werkt het en hoe vertel je dit aan je leden, medewerkers of vrijwilligers?

In de weggeefkast (of op de online weggeefhoek), liggen goede spullen te wachten op een tweede leven bij een nieuwe eigenaar. Vertel dat iedereen er gerust iets uit kan pakken wat ze zelf kunnen gebruiken of cadeau willen doen aan een ander. Gratis! Ook kunnen ze spullen inleveren die ze zelf niet meer nodig hebben, zodat anderen er blij mee kunnen zijn.


Soorten weggeefkasten:

Je kunt het een Weggeefkast, Buurtkast, Tweedekans kast of de ‘Ik geef-ik neem’ kast noemen. In deze kasten worden over het algemeen vooral spullen ( huisraad, speelgoed, boeken, kleine elektronica, kleding, CD's/DVD's en woonaccessoires) gedeeld in de weggeefkasten. Soms ook hygiëne producten zoals zeep, shampoo, of make-up.

Er bestaan ook weggeefkasten met een focus op levensmiddelen (zoals de Buurt(koel)kast), die zijn vooral bedoeld om voedselverspilling tegen te gaan en armoede te bestrijden.

Tweede-Kans-Kast

Tweede-kans-kasten zijn een nieuwe vorm van weggeefkast in opkomst! Dit zijn weggeefkasten die binnen een organisatie/vereniging komen te staan. Van de medewerkers/vrijwilligers, voor de medewerkers/vrijwilligers.

MUP's

In een MUP zijn gratis menstruatieproducten beschikbaar. Naar een initiatief van Stichting Armoedefonds.


Heb je een vaste locatie voor je stichting of vereniging? Overweeg dan om deze kast of hoek toegankelijk te maken voor buurtbewoners. Zo trek je buurtbewoners naar je toe. Wellicht kun je hen tijdens dit contactmoment enthousiast maken om lid te worden of vrijwilligerswerk te doen. Een praatje is snel gemaakt!


Op deze handige "Zero Waste in Apeldoorn kaart" kun je het overzicht van alle weggeefkasten in Apeldoorn e.o. vinden en op hun

website vind je ook een overzicht van de online weggeefhoeken (zie links op de Deeleconomie pagina)


Inloopcafé Hoe zo duurzaam??!

Op woensdag 13 september organiseren we ons Inloopcafé Hoe zo duurzaam??!, tijdens de Zero Waste week in Apeldoorn. We gaan graag met je in gesprek over hoe jouw stichting of vereniging duurzamer kan zijn. Tijdens dit inloopcafé delen we ook informatie over de workshops van onze Bestuurdersacademie Apeldoorn later dit najaar:

  • 20 november: Doe meer met minder! Goed voor milieu, mens en portemonnee! 
  • 22 november: Cirkel van Kansen. Workshop Circulariteit en Verspilling
  • Datum op 13 september bekend: Zet de knop om! Word je eigen Energie-expert

Er is een ruilkast waar je (kleine) spullen kunt achterlaten of iets uit mee kunt nemen voor jezelf of je vereniging, én je krijg je een kleine attentie bij je bezoek.

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

Besturen kan jij ook!

| Nieuws
Over bestuurswerk bij vrijwilligersorganisaties bestaan veel vooroordelen: het is saai, wordt voornamelijk ...
Lees meer
Verenigingsondersteuning Sport Apeldoorn 2022

Verenigingsondersteuning Sport Apeldoorn 2022

| Nieuws
Verenigingsondersteuning Sport Apeldoorn 2022
Lees meer
Aanmelding Nationale Vrijwilligersprijzen 2023 van start

Aanmelding Nationale Vrijwilligersprijzen 2023 van start

| Nieuws
Aanmelding Nationale Vrijwilligersprijzen 2023 van start
Lees meer