Post | november 2021 | Nieuws | 2 min lezen

De 5 “spelregels” als vrijwilliger*

De 5 “spelregels” als vrijwilliger

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Zo ook rond vrijwilligerswerk. Hoe hoort het eigenlijk als je vrijwilliger wordt? De vijf spelregels als vrijwilliger.


De situatie

Jij wil iets goeds doen en zij hebben handjes nodig. 1+1=3, je wordt vrijwilliger. Op de kinderboerderij, op school, bij een evenement. Supertof. Maar gelden er ook regels als het vrijwillig is? En welke dan precies?


De 5 spelregels als vrijwilliger:


1) Je knapt er zo van op.

Waarom zou je vrijwilligerswerk doen? Je knapt er zo van op. Helpen maakt happy. Je helpt iemand als maatje, of je regelt een wensvervulling voor een ernstig ziek kindje. Het voelt goed om de handen uit de mouwen te steken en iets voor een ander te doen. Het zorgt ervoor dat je een kleine geluksboost krijgt. Het geeft je het gevoel dat je nodig bent en dat je iets bijdraagt.


2) Vrijwillig is niet vrijblijvend.

Dat jij je diensten levert uit de goedheid van je hartje is prachtig. Subliem. Mooi. Nobel. Alles. Maar realiseer je wel dat je afspraak niet vrijblijvend is. Als jij belooft om op woensdag te komen schoffelen in de schooltuin, en je hebt die dag toch meer zin om te tennissen met Thea, dan zul je gewoon een vervanger moeten regelen.


3) Initiatief is alles.

Als het goed is, kies je voor een cluppie dat je na aan het hart ligt. En je kunt het zo leuk maken als je zelf wil, weet Harma van Rotterdam Pride. “Zolang je maar initiatief toont. Doe waar je zin in hebt en doe het met elkaar. Er is zoveel te doen. Bij Rotterdam hebben we dit weekend hulp van tientallen vrijwilligers en dat is maar goed ook. Die goodiebags pakken echt zichzelf niet in.”


4) Word geen spammer.

Een gemene deler onder veel vrijwilligers is dat ze zich inzetten met hun hele ziel en zaligheid. Dat je je zo heerlijk belangeloos inzet voor een doel waarin je gelooft is goud. Echt. En enthousiasme is ook enig, wanneer je het een beetje beteugelt. Met spammen in de appgroep, of zieltjes winnen op een feestje maak je namelijk geen vrienden. Dus ga vooral zo door, maar kijk ook even wanneer je een beetje moet dimmen. Kan best.


5) Weet wat de baas vindt.

Er zijn dus organisaties die hun werknemers tijd geven om vrijwilligerswerk te doen. Mooi initiatief. Uit onderzoek van Lonneke Roza, die promoveerde aan de Rotterdam School of Management op het onderwerp bedrijfsfilantropie, blijkt dat zo’n 10 procent van de medewerkers die zich inzetten voor anderen via het werk, geen vrijwilligerswerk doen in hun eigen tijd.


*Bron: RTLnieuws.

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

Vrijwilligersvacature van de week: Heb jij ervaring met moestuinen?

| Nieuws
Zorgboerderij de Wenum Hoeve is op zoek naar een vrijwillige tuinman/tuinvrouw, voor 1 dag of 2 dagdelen in de ...
Lees meer

Kom jij het verschil maken?

| Nieuws
Stichting De Herberg zet zich praktisch in voor de mensen in Apeldoorn. Dit doen ze o.a. door het Inloophuis ...
Lees meer
Nationale Burendag De Heeze Apeldoorn

Nationale burendag: feest in de Heeze

| Nieuws
Buurtbewonersgroep De Heeze, een inspirerend buurtinitiatief!
Lees meer