Post | juli 2021 | Nieuws | 1 min lezen

Prikkels (foto: Anneke van de Plaat)

Nu de maatregelen zijn versoepelt kan ook het vrijwilligerswerk in zorgorganisaties weer opstarten. Maar nu stuit ik als coördinator vrijwillige inzet opnieuw op weerstand bij de medewerkers op de verschillende afdelingen. Oorzaak Prikkels.


Prikkels.

Mensen met dementie hebben regelmatig last van de hoeveelheid prikkels in hun leefomgeving. Zo is overprikkeling niet goed, maar onder-prikkeling is ook niet goed.


Door alle Coronamaatregelen van de afgelopen tijd, en het sluiten van de deuren van het verpleeghuis, kwamen er minder mensen op de afdeling, geen bezoek en geen vrijwilligers, en periodes zelfs geen behandelaren. Dit heeft ervoor gezorgd dat de bewoners in deze periode minder prikkels kregen. Voor de één is dit dus erg aangenaam: er was in het algemeen meer rust bij de bewoners. Voor de andere bewoner was het vreselijk: zij konden hun dierbaren, maar ook anderen, niet ontmoeten. Bij een besmetting was het alleen op de kamer moeten zijn niet prettig om maar eens een understatement te gebruiken. Hierdoor was ‘onder-prikkeling’ aan de orde van de dag. Sommige bewoners zagen het leven niet meer zitten. Gelukkig zijn de meeste bewoners nu gevaccineerd, het bezoek kan weer binnenkomen voor een bezoekje of een boodschap, en ook de vrijwilligers mogen weer starten met hun werk. Een bijkomend gevolg is dat zorgmedewerkers nu aangeven dat zij niet meer zoveel verschillende mensen op de afdeling willen hebben rondlopen. Zij hebben ervaren dat er minder onrust is bij veel bewoners, als er minder prikkels zijn.

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

Humanitas Apeldoorn zoekt vrijwilligers voor de activiteit Begeleide Omgangs Regeling. (BOR)

| Nieuws
Vacature van de week: Humanitas Apeldoorn zoekt vrijwilligers voor de activiteit Begeleide Omgangs Regeling ...
Lees meer

Fietsmaatjes Apeldoorn en Omstreken (duofietsen) gaat van start!

| Nieuws
Fietsmaatjes Apeldoorn en Omstreken gaat van start. Vrijwilligers stappen met gasten op de duofiets voor een ...
Lees meer

Dierenambulance zoekt een Chauffeur met een groot hart voor dieren

| Nieuws
Vacature van de week: Dierenambulance zoekt een Chauffeur met een groot hart voor dieren
Lees meer