Skip Navigation
Post | januari 2024 | Vrijwilligersverhalen | 4 min lezen

Martina zet stappen vooruit bij ontmoetingsplek De Graanhof

Martina Overbeeke woont nu 8 jaar in Apeldoorn. Zij vindt het fijn om met mensen in contact te komen en om creatief bezig te zijn. In Apeldoorn is zij begonnen met een studie theologie, maar deze is helaas stil te komen liggen. Nu pakt Martina stap voor stap de draad weer op en is zij bezig met een re-integratie. “Door mijn re-integratie ben ik in contact gekomen met Apeldoorn Pakt Aan. Ik heb een gesprek gehad over mijn mogelijkheden en welke vacatures daarbij passend waren, ook heb ik zelf de site in de gaten gehouden. Ik heb bij drie verschillende organisaties gekeken die mij wat leken. Bij één organisaties was er voor mij geen klik. Een tweede organisatie trok mij zeker, maar daar was op dat moment geen klus die bij mij paste. De derde optie was ontmoetingsplek de Graanhof. In eerste instantie trok deze vacature niet m'n aandacht, maar uiteindelijk ben ik hier nu wel op mijn plek en past het werk goed bij wat ik graag doe en goed kan!" 


Structuur en ritme.  

Martina is nu regelmatig te vinden bij de Graanhof en doet dit met veel plezier. ‘’Ik ben er blij mee dat ik de mogelijkheid heb gekregen om meerdere dingen uit te proberen, het gesprek bij meerdere organisaties aan te gaan om zo uiteindelijk een goede keuze te kunnen maken. Ik ben hier begonnen bij de Wereldkeuken op vrijdag. Hier koken we samen met mensen van het AZC een maaltijd voor de buurt. Ik ben er met andere vrijwilligers vooral voor de hand- en spandiensten. Tafeldekken en weer afruimen, eten opdienen, afwassen en tijdens de maaltijd is er gelegenheid voor contact met de bezoekers. Voor mij was dit een mooie eerste stap om meer structuur en ritme te krijgen in mijn leven en het heeft ervoor gezorgd dat ik binnen de Graanhof nog meer stappen heb gezet. Ik ben dankbaar voor de mogelijkheden die daarvoor waren! Zo ben ik nu ook gastvrouw tijdens de koffieochtend op dinsdag en kookvrijwilliger op de donderdag. Door deze stappen wil ik groeien naar een functie die bij mij past." 

  

Verschillende rollen  

Voor Martina zijn er verschillende redenen om vrijwilligerswerk te doen. “In eerste instantie ben ik bij Apeldoorn Pakt Aan terecht gekomen, omdat ik weer aan de slag wilde en weer ritme en structuur wilde opbouwen. Dit is zeker gelukt en ik bouw het hier rustig op. Daarnaast vind ik het ook belangrijk om naar anderen om te zien, mijn horizon te verbreden en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Zo vind ik het erg leuk om samen een lekkere en gezellige maaltijd neer te zetten op de donderdag en vrijdag daarbij te helpen. Het zorgt voor een leuke activiteit voor de deelnemers, maar ook verbinding onder vrijwilligers en deelnemers. Als gastvrouw bij het koffiedrinken heb ik weer hele andere taken en vind ik het fijn dat ik meer tijd heb voor één op één gesprekken en mensen kan helpen of informeren met vragen die er worden gesteld. Kortom: Met de verschillende rollen die ik heb bij de Graanhof is het nooit saai en is elke dag weer een verrassing hoe het zijn zal.” 

  

Tijdelijk? 

Het combineren van het vrijwilligerswerk in het dagelijks leven lukt Martina nu goed. “Ik besteed nu ongeveer vijftien uur per week aan mijn taken bij de Graanhof. Voor mij is dit nu goed te doen, omdat ik nog bezig ben met het opbouwen naar een betaalde baan. Voor mij is het nu lastig om te zeggen hoe dat gaat naast een betaalde baan. Ik ga dan niet meer zoveel uur vrijwilligerswerk doen, maar ik sta er zeker voor open om te kijken wat ik nog wel ernaast kan doen. Wellicht een kleine klus binnen de Graanhof of misschien iets extra's binnen de kerk. Ik heb in ieder geval ervaren dat de tijd die ik besteed aan vrijwilligerswerk, zich zeker heeft uitbetaald. Niet in geld, maar het heeft mijn horizon verbreed, ik hoor mooie verhalen en ik heb wat voor de ander kunnen betekenen en dit is voor mij erg waardevol. Ik ga vaak rijker naar huis dan dat ik gekomen ben!” 

  

Vormend 

“Het werk bij de Graanhof heeft me veel gebracht. Ik heb veel ontdekt en zo weet ik dat iets in het welzijnswerk mij goed past, ook dat ik het leuk vind om (op de achtergrond) regelwerk te doen. De gesprekken met de bezoekers en medevrijwilligers ervaar ik als verrijkend. Ik vind het fijn om verhalen uit de levens van mensen te horen en leer vaak veel van een andere kijk op diverse thema's.  

Tot slot vind ik het mooi om te zien hoe de plek wordt gedragen door de vrijwilligers, het werk daar doen we echt samen en iedereen heeft daar zijn of haar eigen waardevolle bijdrage. Dat geeft wederzijdse verbondenheid en waardering. Het werk wat we op de Graanhof doen, doet ertoe, voor mij en de ander en dat maakt me dankbaar en verwonderd!" 

 

Weten wat bij jou past? 

Maak kennis met al onze vrijwilligersinitiatieven. Hier ontdek je hoe divers, leuk en leerzaam vrijwilligerswerk kan zijn. En hoe weinig tijd het je eigenlijk kost. Want zelfs de kleinste dingen, zijn vaak al van grote betekenis. 

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

Naftali (maatje bij Maatjes Apeldoorn): “Er is wederzijdse interesse in elkaar en dat maakt mij blij”

| Vrijwilligersverhalen
Regelmatig staan er oproepen voor maatjes op “Apeldoorn Pakt Aan.” Wat houdt ‘maatje zijn’ in? Om hier een ...
Lees meer

Rebelse puber met vrijwilligerswerk in het hart

| Vrijwilligersverhalen
Dat de drieëntwintig jarige May als vrijwilliger aan de slag zou gaan bij de StijldansKlup in Apeldoorn berust ...
Lees meer
vrijwilligerswerk taalmaatje

Ahlam helpt Tine en Wim met kleine klusjes en zij helpen mij met het leren van de Nederlandse taal.

| Vrijwilligersverhalen
De 21-jarige Ahlam woont sinds twee jaar in Nederland. Naast haar baan in een restaurant en het volgen van een ...
Lees meer