Skip Navigation

Aanbod Bestuurdersacademie Apeldoorn

Actueel aanbod

Sep17
Training: Besturen voor professionele en persoonlijke groei
Training · 17 sep, 19:30 - 21:30
Apeldoorn
Training: Besturen voor professionele en persoonlijke groei
In deze nieuwe training ontdek je hoe bestuurswerk jouw persoonlijke ontwikkeling en carrière kan versterken, met focus op je bestuursrol, functie en ambities.Geplaatst door Bestuurdersacademie Apeldoorn
Sep23
Vrijwilligers - Goed geregeld? Een maatwerk sessie
Training · 23 sep, 19:30 - 21:30
Apeldoorn
Vrijwilligers - Goed geregeld? Een maatwerk sessie
Vrijwilligers zijn goud waard! Maar is alles goed geregeld voor hen in jouw organisatie? Check de Meetlat en ontdek waarin deze sessies jou kunnen ondersteunen.Geplaatst door Bestuurdersacademie Apeldoorn
Okt2
PR & Communicatie - een maatwerksessie
Training · 2 okt, 09:30 - 11:30
Apeldoorn
PR & Communicatie - een maatwerksessie
Zijn jullie zichtbaar voor bezoekers, vrijwilligers en sponsoren? Kijk hoe wij jou in deze maatwerksessie daarbij verder kunnen helpen.Geplaatst door Bestuurdersacademie Apeldoorn
Nov7
Bling, Bling, een feestelijke avond!
Bijeenkomst · 7 nov, 19:00 - 22:00
Apeldoorn
Bling, Bling, een feestelijke avond!
Op 7 november is er een feestelijke avond voor jullie als bestuurders, commissieleden en coördinatoren. Een mooi teamuitje voor het hele bestuur!Geplaatst door Bestuurdersacademie Apeldoorn
Nov14
PR & Communicatie - een maatwerksessie
Training · 14 nov, 19:30 - 21:30
Apeldoorn
PR & Communicatie - een maatwerksessie
Zijn jullie zichtbaar voor bezoekers, vrijwilligers en sponsoren? Kijk hoe wij jou in deze maatwerksessie daarbij verder kunnen helpen.Geplaatst door Bestuurdersacademie Apeldoorn
Nov18
Training 'De rol van de Secretaris'
Training · 18 nov, 19:30 - 21:30
Apeldoorn
Training 'De rol van de Secretaris'
We maken je in twee interactieve avonden wegwijs in de belangrijkste taken van de secretaris bij een vereniging of stichting.Geplaatst door Bestuurdersacademie Apeldoorn
Nov20
Training Penningmeester                      (twee avonden)
Training · 20 nov, 19:15 - 21:30
Apeldoorn
Training Penningmeester (twee avonden)
Ben jij de penningmeester binnen de vereniging? Of ga je dit worden? Doe dan mee met deze twee verdiepingsavonden. Geplaatst door Bestuurdersacademie Apeldoorn

Alle activiteiten

Jaarlijks organiseren we trainingen en bijeenkomsten. Lees hier meer over al onze activiteiten. Heb je interesse in een activiteit en wordt deze momenteel niet aangeboden, laat het ons weten! Ook voor specifieke vragen, bijvoorbeeld over andere thema's. We helpen je graag.

Training Ontwikkel jezelf als Voorzitter

Als voorzitter van een vereniging of stichting heb je een veelzijdige, dynamische en soms lastige taak. Veelal ben je gevraagd voor jouw rol of uit passie op deze plaats in de organisatie terecht gekomen. Je hebt de ambitie om mooie resultaten te boeken. Tegelijkertijd wordt van je verwacht om rust en stabiliteit te brengen en de organisatie behendig te begeleiden bij interne en externe processen. Dat vraagt verschillende vaardigheden van jou. Wil je groeien in jouw rol als voorzitter? Wil je ervaringen uitwisselen met collega-voorzitters en leren van ervaren professionals? Dan is deze training iets voor jou.

 

Tijdens de training komen verschillende aspecten van het voorzitterschap aan de orde. Je werkt, gezamenlijk met de andere deelnemers, aan eigen vragen en thema’s:

1. Als voorzitter aan de slag

2. Toekomstgericht voorzitterschap

3. Zicht houden op de voortgang

4. Inzet PR / Omgaan met crises


Over de trainer

Jan Kuipers is directeur van de Benelux-tak van FranklinCovey, een internationale trainings- en coachingsorganisatie gespecialiseerd in gedragsverandering. Tevens is hij professioneel trainer op het gebied van leiderschap en auteur van de boeken “Menskracht”, “Creëer wind mee” en “De kleine Covey”.

Training Penningmeester

Ben jij de penningmeester binnen de vereniging? Of ga je dit worden? Maak dan samen met collega-penningmeesters gebruik van drie verdiepingsavonden. Financiële verantwoording, de staat van baten en lasten, de statuten, de rol binnen het bestuur, de kascommissie. Dit zijn zomaar een aantal onderwerpen waar iedere penningmeester mee te maken heeft. Tijdens de training Penningmeester zal op deze en vele andere onderwerpen op een praktische wijze worden ingegaan. Tevens is er veel ruimte voor intervisie. De training is interessant voor zowel de ervaren als de beginnende (aspirant)penningmeester van iedere vereniging.


Over de trainer

De training wordt gegeven door Nina Wolfswinkel, werkzaam voor Boon Accountants Belastingadviseurs. Nina put de kennis niet alleen vanuit haar dagelijks werk, maar zeker ook vanuit de ervaring als vrijwilliger bij de eigen vereniging.


Wist je dat…

We ook weleens de special Kascommissie organiseren. Dit is één verdiepingsavond speciaal over de rol en taken van de kascommissie.

Training jouw rol als Secretaris

Je overweegt om secretaris te worden bij jouw vereniging of stichting, of heb je deze rol al. Dat betekent dat je, samen met de andere bestuursleden, de taak hebt om jouw organisatie in goede banen te leiden. Hoe doe je dat? Als je meer wilt weten over de invulling van jouw rol en ervaringen wilt uitwisselen met andere bestuurlijke (aspirant) secretarissen, is deze training iets voor jou.


Tijdens de training word je wegwijs gemaakt in de belangrijkste taken van een secretaris. Hiermee krijg je praktische handvatten om jouw functie als secretaris goed vorm te kunnen geven. Tevens is er veel ruimte voor eigen inbreng en intervisie.


Over de trainers

De training zal worden gegeven door Christel van Reekum en Wim Tamboer. Samen hebben zij de training al meerdere keren aangeboden. Beiden hebben een rijke ervaring in het 'vak'. Christel als Management Assistent bij de Gemeente Apeldoorn, als oud secretaris bij KDO Apeldoorn en huidig secretaris bij de Van Reekum Stichting. Wim onder andere als secretaris van de Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen. Hij is tevens lid van de commissie oud-leden bij csv Apeldoorn.


Wist je dat…

Je als vrijwillig secretaris zeer geliefd en gewild bent? In de vacaturebank van Apeldoorn Pakt Aan wordt vrijwel altijd gezocht naar secretarissen.

Training Krachtig Besturen

Als bestuurder van een vereniging of stichting komt er behoorlijk wat op je af. Naast de praktische zaken van alledag wil je jouw organisatie ook toekomstbestendig maken en houden. In de training ‘Krachtig Besturen’ leer je de fijne kneepjes van het versterken van jouw bestuur en organisatie. Je leert hoe je zelf aan de basis staat van gedragen verandering en de verdere ontwikkeling van jouw bestuur of commissie.


Tijdens deze inspirerende avond krijg je inzicht op jouw persoonlijke bestuursstijl en leer je deze effectiever in te zetten. Er is aandacht voor persoonlijk leiderschap, veranderstrategieën, communicatie en groepsdynamica. We behandelen diverse interventie-instrumenten om ontwikkeling en verandering te initiëren. In een veilig en prettig leerklimaat worden praktijkvoorbeelden met elkaar besproken.


Over de trainer

De training wordt gegeven door Frank Hoes. Frank is trainer, coach en adviseur op het gebied van leiderschap en organisatie-ontwikkeling. Hij krijgt er werkelijk waanzinnig veel energie van wanneer hij beweging bij mensen, groepen en organisaties realiseert. Daarom zet hij zich al 15 jaar in om directeuren, bestuurders en managers in de (semi-) publieke sector te ondersteunen bij hun persoonlijke en zakelijke ontwikkeling. Klik hier voor de website van Frank Hoes en hier voor zijn online training Krachtig Besturen.


Wist je dat…

Trainer Frank Hoes al sinds het begin van de Bestuurdersacademie actief is. En hij tijdens een werkbezoek van Hanke Bruins Slot (CDA) aan de Bestuurdersacademie in december 2018 een verkorte training Krachtig Besturen heeft gegeven.

Training Vrijwilligersbeleid

Hoe maak je het werven en behouden van je vrijwilligers tot een succes? Wat zet je in je vrijwilligersbeleid? Wat levert vrijwilligerswerk op voor de persoon, de vereniging/stichting en samenleving? Tijdens deze training leer je onder meer zaken omtrent begeleiden en omgaan met vrijwilligers, beleid vanuit het bestuur en het opstellen van een jaarplan m.b.t. vrijwilligersbeleid.


Over de trainer

Rianne Burgers is Coördinator Vrijwilligerswerk bij Atlant Zorggroep en in die rol ook betrokken bij landelijke initiatieven op het gebied van vrijwilligerswerk.


Wist je dat…

Voor het vinden en binden van vrijwilligers je gebruik kunt maken van de 5 B’s: Binnenhalen, Begeleiden, Belonen, Behouden en Beëindigen. Een zesde B wordt hier nog weleens aan toegevoegd (om mee te starten): Bezinnen. Kijk hier maar eens om je te oriënteren.

Special Sponsoring nieuwe stijl

Waarom sponsort een bedrijf eigenlijk een vereniging? En wat heb je als vereniging te bieden? Sluit dit op elkaar aan, of kun je hier goed op inspelen? Deze special laat je op een andere manier naar sponsoring kijken! Daarnaast komen ook andere vormen van het genereren van inkomsten/relaties tot stand.


Over de trainers

Deze training zal worden gegeven door Joost Leferink, zelfstandig Business Developer, werkzaam bij De Kap, bestuurslid en vrijwillig actief bij verschillende maatschappelijke initiatieven. Joost heeft vanuit zijn rol een eigentijdse kijk op sponsoring ontwikkeld welke hij graag deelt met de Apeldoornse verenigingen en stichtingen.


Wist je dat…

Je bij het werven absoluut niet alleen iets komt halen! Je hebt de sponsor namelijk ook iets moois te bieden. Zorg vooraf dat je weet dat dit aansluit op de behoefte van de potentiële sponsor.


Deze special wordt gegeven bij voldoende vraag.

Training PR & Communicatie

Tijdens de training PR & Communicatie leer je hoe je jouw vereniging beter onder de aandacht kunt brengen van bezoekers, vrijwilligers en sponsoren. Waar staat jouw vereniging voor? Hoe formuleer je een boodschap? Ook besteden we aandacht aan het schrijven van een persbericht, omgaan met de pers en de verschillende communicatiemiddelen die je kunt inzetten. Speciale aandacht is er voor online media. Denk dan aan digitale nieuwsbrieven, websites en social media. De training bestaat voor een deel uit praktijkopdrachten die je direct in jouw vereniging kunt toepassen.


Over de trainer

De training wordt gegeven door communicatieadviseur Petra Visser van Prima Content. Petra geeft al jarenlang trainingen en workshops op het gebied van communicatie. 

Training Presenteren kun je leren

Heb je een vrijwillige bestuursfunctie en word je geacht af en toe een groep toe te spreken? Wil je graag beter leren presenteren of wat zekerder worden wanneer je voor een groep jouw verhaal vertelt? Dan is deze training iets voor jou.


In drie avonden krijg je tips en handreikingen om beter te leren presenteren. Ook ga je zelf aan de slag om het spreken in het openbaar te oefenen en jouw zelfvertrouwen te vergroten.


Over de trainer

Voor deze training zijn we op zoek naar een enthousiaste trainer. Heb je interesse? mail dan naar [email protected]


Voorheen werd de training gegeven door Miriam Trommelen van Communicatie Compagnie.


Wist je dat…

Deze training, hoewel we Bestuurdersacademie heten, niet alleen voor bestuurders is. Ben je op een andere manier betrokken bij je stichting of vereniging en wil je jezelf trainen in presenteren? Van harte welkom!

Workshop 4 inzichten voor bestuurders

Hoe kun je als bestuur van een vereniging of stichting beter onderling samenwerken? Hoe kun je de mensen om je heen op een goede manier betrekken? En hoe verdeel je de taken en houd je iedereen gemotiveerd? De workshop ‘4 inzichten voor bestuurders’ helpt je antwoord te geven op deze vragen en zo te groeien in je rol als bestuurder.


Tijdens de workshop werk je nauw samen met andere bestuurders en leer je van elkaars ervaringen. Herkenbare en dagelijkse situaties komen aan bod: een medebestuurder die zijn afspraken niet nakomt, een collega-bestuurder die overloopt en taken niet uit handen durft te geven, etc. Herken je dit? Dan is het volgen van de workshop 4 inzichten voor bestuurders dé kans om onder begeleiding te werken aan je eigen persoonlijke ontwikkeling als bestuurder.


Over de trainers

De workshop wordt gegeven door Arjan de Groot en Tjeerd Lemstra, beiden verenigingsondersteuner Sport in Apeldoorn. Tip: volg deze workshop op één avond met je hele bestuur. Neem hiervoor contact op met Tjeerd Lemstra.

Specials

Specials… zo noemen we avonden die gericht zijn op één thema en we op één avond bij de hand pakken. Met een deskundige uit Apeldoorn of (als het niet anders kan) daarbuiten. Sinds 2017 hebben we de volgende specials georganiseerd:

 • Veilig sport- en beweegklimaat met Nicolette Schipper-van Veldhoven en Arnold Bronkhorst (Hogeschool Windesheim Zwolle)
 • Kascommissie met Gerrit Veeneman (Boon Accountants Belastingadviseurs)
 • Social media met Jeroen Reinders (Reinders Huizen en Hypotheken)
 • AVG met Mañana Hulstein-den Hartog en Priscila Trip (Dommerholt Advocaten)
 • Btw-sportvrijstelling met Mike Raafs (Zeker Fiscaal)
 • Effectief besturen met digitale tools met Dennis Wooning (Omnisportvereniging WSV Apeldoorn)
 • Sociale veiligheid met Gerda Arends (NOC*NSF) i.s.m. werkgroep (On)gewenst gedrag Apeldoorn
 • WBTR in samenwerking met Sesam Academie
 • Crowdfunding en fondsenwerving
 • Ga de energiekosten te lijf! met Coöperatie DeA

Wist je dat…

De special AVG in 2018 een groot succes was. I.s.m. Dommerholt Advocaten zijn 52 personen geïnformeerd over de nog altijd actuele AVG. Belangrijk voor iedere vereniging en stichting. Wil je je nog eens verdiepen in het onderwerp, kijk dan hier.

Inspiratieavond

De jaarlijkse Inspiratieavond is ons cadeautje voor alle vrijwilligers die in Apeldoorn actief zijn. Niet alleen voor bestuurders dus. We sluiten aan bij een actueel thema en zoeken lokaal of nationaal deskundigen die mensen echt komen inspireren. Met als het even kan interactie en praktische tips, want we willen graag dat je met dat wat je hebt opgestoken de volgende dag aan de slag kunt.


De Inspiratieavonden van de afgelopen jaren hadden de volgende thema’s:

 • Cultuurverandering binnen je vereniging (2017)
 • Verjonging en vernieuwing van het bestuur (2018) m.m.v. Gemeente Apeldoorn
 • De kracht van verenigen (2019) i.s.m. Rabobank Apeldoorn en omgeving, m.m.v. Gemeente Apeldoorn
 • De kracht van verenigen in coronatijd (2020), digitaal i.s.m. Rabobank Apeldoorn en omgeving.
 • De kracht van besturen en 10 jarig bestaan (2022) i.s.m. Rabobank Apeldoorn en omgeving, m.m.v. Veluws college Cortenbosch
 • Nu tijd om te bewegen! (2023) i.s.m. Rabobank Apeldoorn en omgeving, m.m.v. Gemeente Apeldoorn

Maatwerk

Binnen maatwerk richten we ons op het ondersteunen van besturen bij het oplossen van actuele uitdagingen. Ondersteunen kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door het samenbrengen van bestuurders met soortgelijke uitdagingen (van elkaar leren, wellicht leidend tot netwerk), of door het bemiddelen bij het inschakelen van een expert.


Powered by Deed‌mob Tools ·