Man Hands Waiting Senior 33786

Te oud voor vrijwilligerswerk? Art.1 NOG geeft info!

Vrijwilligers zijn kostbaar. Ze houden de straat, de wijk, de vereniging en de club aan de gang. En ze zijn schaars! Steeds vaker ontvangt Art.1 NOG, de antidiscriminatievoorziening van Noord Oost Gelderland, signalen van potentiële vrijwilligers die afgewezen worden omdat zij te oud zouden zijn. Jammer! Erg vervelend voor de vrijwilliger en daarnaast een gemiste kans voor de organisatie die vrijwilligers zoekt. Omdat er nog veel onbekendheid is over de regels, geeft Art.1 NOG kort uitleg.

Vrijwilligerswerk valt onder arbeid. Daarom gelden hiervoor veel dezelfde regels als voor een betaalde arbeidsovereenkomst. Zo gelden ook de antidiscriminatiewetten voor vrijwilligerswerk. Afwijzingen voor werk vanwege bijvoorbeeld afkomst, geslacht en seksuele gerichtheid zijn niet toegestaan. En ook op leeftijd mag niet gediscrimineerd worden bij werving en selectie. Ook niet bij vrijwilligerswerk dus. Iemands leeftijd hoeft namelijk niets te zeggen over iemands talent, kundigheid, enthousiasme, motivatie, werkethiek, enz. enz. Vrijwilligers die afgewezen worden omdat zij te oud zouden zijn, krijgen vaak te horen dat dit komt omdat zij boven de pensioengerechtigde leeftijd niet verzekerd kunnen worden. Ook dit is niet het geval; dat kan prima zonder dat daarvoor extra kosten moeten worden gemaakt. Al met al, laat de oudere vrijwilliger niet schieten!

Bent u ook afgewezen vanwege uw leeftijd? Of twijfelt u over of u een vrijwilliger in dienst kunt nemen? Bel of mail Art. 1 NOG voor gratis en vrijblijvend advies!

T. 088 7846464 of E. info@art1no-gelderland.nl

Naar nieuwsoverzicht

Nieuws

Beursvloer 2020
Beursvloer 2020 17/02/2020

Op 25 maart 2020 viert de Beursvloer Apeldoorn weer een feestje! De 15e editie van de Beursvloer055 wordt dan gehouden. Om 19.00 uur wordt de gong geslagen om de beurshandel te openen

Centenkwesties
Training 'Centenkwesties voor vrijwilligers" 12/02/2020

In Apeldoorn worden sinds kort inloopspreekuren gehouden waar mensen terecht kunnen met vragen over geld: Centenkwesties.

Speciaal voor alle vrijwilligers in Apeldoorn bieden Apeldoorn Pakt Aan en Centenkwesties een training over geld aan. Omdat wij samen met de vrijwilligers geldzaken bespreekbaar willen maken.

Logo  Skill  Ability
Netwerk SKILL-ABILITY 05/12/2019

In september is Netwerk SKILL-ABILITY gestart in Apeldoorn om jongeren van 15-30 jaar te inspireren en activeren om zich in te zetten voor hun stadsgenoot! Graag delen wij onze eerste matches met u!

Nieuwsbrief

Ontvang iedere maand het laatste nieuws over vrijwilligerswerk, onze vacatures en trainingen in je mailbox.