Man Hands Waiting Senior 33786

Te oud voor vrijwilligerswerk? Art.1 NOG geeft info!

Vrijwilligers zijn kostbaar. Ze houden de straat, de wijk, de vereniging en de club aan de gang. En ze zijn schaars! Steeds vaker ontvangt Art.1 NOG, de antidiscriminatievoorziening van Noord Oost Gelderland, signalen van potentiële vrijwilligers die afgewezen worden omdat zij te oud zouden zijn. Jammer! Erg vervelend voor de vrijwilliger en daarnaast een gemiste kans voor de organisatie die vrijwilligers zoekt. Omdat er nog veel onbekendheid is over de regels, geeft Art.1 NOG kort uitleg.

Vrijwilligerswerk valt onder arbeid. Daarom gelden hiervoor veel dezelfde regels als voor een betaalde arbeidsovereenkomst. Zo gelden ook de antidiscriminatiewetten voor vrijwilligerswerk. Afwijzingen voor werk vanwege bijvoorbeeld afkomst, geslacht en seksuele gerichtheid zijn niet toegestaan. En ook op leeftijd mag niet gediscrimineerd worden bij werving en selectie. Ook niet bij vrijwilligerswerk dus. Iemands leeftijd hoeft namelijk niets te zeggen over iemands talent, kundigheid, enthousiasme, motivatie, werkethiek, enz. enz. Vrijwilligers die afgewezen worden omdat zij te oud zouden zijn, krijgen vaak te horen dat dit komt omdat zij boven de pensioengerechtigde leeftijd niet verzekerd kunnen worden. Ook dit is niet het geval; dat kan prima zonder dat daarvoor extra kosten moeten worden gemaakt. Al met al, laat de oudere vrijwilliger niet schieten!

Bent u ook afgewezen vanwege uw leeftijd? Of twijfelt u over of u een vrijwilliger in dienst kunt nemen? Bel of mail Art. 1 NOG voor gratis en vrijblijvend advies!

T. 088 7846464 of E. info@art1no-gelderland.nl

Naar nieuwsoverzicht

Nieuws

Yir Cube
Maatschappelijke Diensttijd in Apeldoorn 12/07/2020

Goed nieuws! Jongeren tussen 14-27 jaar in Apeldoorn kunnen bij Stimenz terecht voor de Maatschappelijke Diensttijd (MDT).

70 Plus
Inzet van 70+ vrijwilligers 07/07/2020

Apeldoorn Pakt Aan heeft een vraag gekregen of organisaties weer mogen starten met het inzetten van 70plussers bij werkzaamheden. NOV heeft een daar een aantal artikelen over geschreven, maar er lijkt geen eenduidig antwoord te zijn.

Logo Kb
Resultaten Kans & Behoefteonderzoek voor Vrijwilligerswerk in Apeldoorn 14/07/2020

Apeldoorn Pakt Aan is dé plek voor vrijwilligerswerk in Apeldoorn. Ons doel is om organisaties in Apeldoorn die werken met vrijwilligers zo goed mogelijk te ondersteunen.

Nieuwsbrief

Ontvang iedere maand het laatste nieuws over vrijwilligerswerk, onze vacatures en trainingen in je mailbox.