De Kap

Mogelijkheden vrijwilligerswerk bij de kap

Beste vrijwilligers en potentiële vrijwilligers van Apeldoorn,

We zijn alweer heel wat weekjes op weg in Corona tijd en beseffen ons steeds meer dat het nog weleens even kan duren. Het goede nieuws is natuurlijk wel dat de regels heel voorzichtig wat versoepeld worden en er wat meer ruimte is om elkaar te zien en te ontmoeten.

Een terrasje, restaurant, de kapper etc., het is allemaal weer mogelijk mits we de basisregels in acht nemen. Ennnnn… is er ruimte om de kwetsbare medemens te bezoeken en dat zijn er bij de Kap best wel veel! Het betreft voornamelijk mensen met een klein netwerk en die door de Corona extra geïsoleerd zijn geraakt van de buitenwereld.

Bij deze hulpvragers hervatten we langzaam onze bezoekjes weer, uiteraard rekening houdend met de 1,5 meter afstand, handen wassen, niesen en hoesten in de elleboog. Gelukkig is het mooi weer en kan een bezoekje misschien wel in de tuin plaatsvinden, of in een park in de buurt. Mocht ook dat te risicovol voor de vrijwilliger of de hulpvrager zijn dan is een telefoontje, kaartje of beeldbellen natuurlijk ook een welkome afleiding.

Boodschappen doen samen met de hulpvrager bijvoorbeeld is nu meer dan ooit maatwerk. Als een hulpvrager mobiel genoeg is en de 1,5 meter kan in acht worden genomen dan zou het misschien best wel kunnen. Is dat niet mogelijk dan is een alternatief om zelf de boodschappen te halen voor de hulpvrager.

Zo maar een paar alternatieven die bedacht zijn op onze normale manier van werken.

Bij de Kap werken zo’n 650 vrijwilligers die al ruim 50 jaar hun inzet verlenen in thuissituaties. Gemotiveerde en getrainde vrijwilligers die met hart en ziel klaar staan voor hun medemens. Vrijwilligers die hun eigen talent en passie inzetten daar waar zij zich prettig bij voelen. Of het nu een bezoekje aan een oudere dame is of het verwerken van de administratie van iemand die hier moeite mee heeft, of het gaat om een vervoersritje naar het ziekenhuis of het waken bij een terminaal zieke patiënt, of het gaat om het samen een stukje te fietsen of een maatje om je sociale contacten weer op te bouwen, vrijwilligerswerk vind je bij ons in alle soorten en maten.

Mocht je er zelf over nadenken om vrijwilligerswerk te gaan doen, maar je twijfelt of hebt vragen vooral nu in Corona tijd, neem dan contact met ons op, soms helpt het om erover te sparren. Je kunt ook de website van de Kap raadplegen (www.dekap.nl). Vrijwilligerswerk is maatwerk. En dat is juist ook de kracht van de Kap.

Naar nieuwsoverzicht

Nieuws

Foto Challenge 4
Met fotochallenge bestuurders in het zonnetje zetten 25/11/2020

Nieuws vanuit de Bestuurdersacademie Apeldoorn: Op maandagavond 30 november organiseren we samen i.s.m. Rabobank Apeldoorn en omgeving de digitale inspiratiebijeenkomst ‘de kracht van verenigen in coronatijd’.

Kaart Dagvd Vrijwilliger
7 december: Nationale Vrijwilligersdag 17/11/2020

Op maandag 7 december is het Nationale Vrijwilligersdag. Een dag om even stil te staan bij al het bijzondere werk wat wordt gedaan door de vele vrijwilligers die ons land rijk is.

Danny Meuken
Digitale Inspiratiesessie 'De kracht van verenigen in coronatijd' 16/11/2020

Het valt lang niet altijd mee om een vereniging of stichting te zijn in coronatijd. Met de scherpe maatregelen vraagt dit veel van ieders creativiteit. Hoe blijf je aantrekkelijk voor je achterban?
(Foto: Danny Meuken)

Nieuwsbrief

Ontvang iedere maand het laatste nieuws over vrijwilligerswerk, onze vacatures en trainingen in je mailbox.