70 Plus

Inzet van 70+ vrijwilligers

Apeldoorn Pakt Aan heeft een vraag gekregen of organisaties weer mogen starten met het inzetten van 70plussers bij werkzaamheden. NOV heeft een daar een aantal artikelen over geschreven, maar er lijkt geen eenduidig antwoord te zijn.

Het advies om de handreiking coronarichtlijnen van het NOV te volgen is een goede leidraad. Maar wat als het in de praktijk niet zo duidelijk is?

Er is zover wij weten geen wettelijke bepaling die zegt dat 70+ers geen vrijwilligerswerk mogen doen. Op basis van deze informatie is het goed om te kijken of het binnen de eigen organisatie mogelijk is de werkzaamheden (gedeeltelijk) te hervatten, met inachtneming van de richtlijnen (altijd 1,5 meter afstand, voldoende hygiënemaatregelen, etc). Daarnaast is ons advies om in gesprek te gaan met de (70+) vrijwilligers en per situatie te overleggen wat mogelijk en wenselijk is.

Joost van Alkemade (directeur bij het NOV) heeft het mooi verwoord:
"De spanning in keuzes met aan de ene kant de gezondheidsrisico's van 70+ en aan de andere kant het volkomen duidelijke belang van sociaal contact en zingeving. Kan er juist ruimte zijn om niet VOOR ouderen te 'regeren', maar om ouderen zelf ruimte in hun keuzes te bieden? Wat ik uit de praktijk hoor is dat er heel veel af hangt van de context, de werkplek, de mate van te realiseren bescherming. Ook ouderen zelf kiezen gewogen met zowel een afweging voor hun eigen gezondheidsrisico, als ook die van hun naasten. Hoe kwetsbaarheid fysiek ligt is ook geen eenheidsmaat. 70- vrijwilligers zullen ook hun eigen keuzes maken voor hun zelf en naasten."

Hoe zit het met vrijwilligersverzekering?
Naar aanleiding van de bovenstaande vraag heeft Apeldoorn Pakt Aan contact opgenomen met Centraal Beheer om informatie over de vrijwilligersverzekering te vragen. Zij geven de volgende reactie:

“Voor de vrijwilligersverzekering geldt geen leeftijdsgrens. Ook niet nu er sprake is van het coronavirus. Vrijwilligers die aan de definitie van vrijwilliger voldoen vallen onder de secundaire dekking van de vrijwilligersverzekering. Uiteraard moeten zij wel de landelijke coronarichtlijnen in acht nemen. De 70 plussers zijn dus gewoon secundair verzekerd onder de VNG vrijwilligersverzekering.“

Daarbij dient er wel rekening mee gehouden te worden dat het coronavirus zelf niet onder de dekking valt, aangezien dat een risico is die van tevoren bekend is.

RIVM
Op de website van het RIVM wordt het volgende advies gegeven voor mensen uit risicogroepen:

“In het begin van de corona-uitbraak kregen mensen uit risicogroepen het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven en geen bezoek te ontvangen. Nu het virus beter onder controle is, is dat niet meer nodig".

Wel wordt mensen uit risicogroepen aangeraden om extra voorzichtig te zijn en de maatregelen goed op te volgen.

Blog 70+
Joost van Alkemade heeft ook een blog geschreven over de inzet van 70+ vrijwilligers, waar een aantal nuttige tips in staan.

Naar nieuwsoverzicht

Nieuws

Yir Cube
Maatschappelijke Diensttijd in Apeldoorn 12/07/2020

Goed nieuws! Jongeren tussen 14-27 jaar in Apeldoorn kunnen bij Stimenz terecht voor de Maatschappelijke Diensttijd (MDT).

70 Plus
Inzet van 70+ vrijwilligers 07/07/2020

Apeldoorn Pakt Aan heeft een vraag gekregen of organisaties weer mogen starten met het inzetten van 70plussers bij werkzaamheden. NOV heeft een daar een aantal artikelen over geschreven, maar er lijkt geen eenduidig antwoord te zijn.

Logo Kb
Resultaten Kans & Behoefteonderzoek voor Vrijwilligerswerk in Apeldoorn 14/07/2020

Apeldoorn Pakt Aan is dé plek voor vrijwilligerswerk in Apeldoorn. Ons doel is om organisaties in Apeldoorn die werken met vrijwilligers zo goed mogelijk te ondersteunen.

Nieuwsbrief

Ontvang iedere maand het laatste nieuws over vrijwilligerswerk, onze vacatures en trainingen in je mailbox.