Omdenken

Coronaproof vrijwilligerswerk en een 1,5 m organisatie

Door de versoepelde corona maatregelen is er weer iets meer vrijheid en zijn vrijwillige activiteiten weer (beperkt) mogelijk. Is jouw vrijwilligersactiviteit en bijbehorende -vacature al coronaproof?

Hoe houd je vrijwilligers in deze tijd eigenlijk betrokken? En hoe zorg je dat jouw organisatie klaar is voor de 1,5 meter samenleving? HET antwoord hebben we niet, wel een hoop praktische tips uit het veld die we graag met je delen.

VACATURECHECK
Heb jij op dit moment vrijwilligersvacatures of hulpvragen uitstaan? Zo ja, check dan of ze voldoen aan de RIVM richtlijnen:

  • Zo ja: top! Voeg in de tekst dan een zinnetje toe à la “Deze activiteit is coronaproof. Je kunt veilig helpen en jouw hulp wordt heel erg gewaardeerd, juist nu“. Dit vergroot de kans op een match enorm.
  • Zo nee: kun je door een (kleine) aanpassing de activiteit wel coronaproof maken? Bijvoorbeeld door voorlopig digitaal af te spreken? Pas de tekst dan daarop aan. Lukt dat niet, sluit de vraag dan af. Zo voorkom je misverstanden en houden we het veilig.
  • MaS: Denk ook aan het inzetten van Maatschappelijke stage leerlingen (MaS). Misschien heb je een leuke klus of is een bestaande klus coronaproof aan te passen? Meld je klus hier aan! Heb je advies nodig over het vormgeven van de MaS in deze tijd? Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee.
  • *Idee: op zoek naar een jonge vrijwilliger? Plaats een vrijwilligersvacature op onze vacaturebank. Wij hebben ook contact met YourCube! Binnen YourCube Apeldoorn kunnen jongeren tussen de 14 en 27 jaar zich inzetten voor de samenleving én hun competenties ontwikkelen.

INSPIRATIE CORONAPROOF VRIJWILLIGEN

Met anderhalve meter afstand en regelmatig je handen wassen kan er met wat creativiteit en aanpassingen weer coronaproof gevrijwilligd worden! Maar hoe dan?

Ter inspiratie een paar voorbeelden!

Digitaal contact: met (video)bellen of whatsapp kunnen allerlei maatjes- taal- en huiswerkactiviteiten prima starten/doorgaan.Er zijn inmiddels veel gratis goede tools beschikbaar om dit te faciliteren zoals Google Meet of Zoom.

Op veilige afstand: tuin- en natuurklussen zijn perfect voor dit mooie weer en kun je op veilige afstand ook samen doen. Het kan zelfs een gezellig uitje zijn voor een familie/groep vrienden/collega’s!

*Social media: vraag hulp van al die jonge nieuwe coronahelpers om een social media strategie + content voor de komende maanden voor te bereiden.

1,5 METER VRIJWILLIGERSORGANISATIE

Ten slotte een paar goede tips om jouw organisatie klaar te maken voor de 1,5 meter samenleving:

Op zoek naar voorbeelden van richtlijnen of protocollen voor het inrichten van de 1,5 meter binnen jouw organisatie? Het NOV verzamelt alle voorbeelden en richtlijnen hier.

Sta open voor nieuwe ideeën en talenten. Corona haalt ook de mooiste kansen van mensen naar boven: creativiteit, zorgzaamheid, creativiteit. Luister naar jouw vrijwilligers en kijk hoe je de positieve inzichten kunt gebruiken voor een speciaal corona project, of de toekomst van vrijwillige inzet binnen jouw organisatie.

Er zijn nog steeds mogelijkheden voor extra financiering zoals Kleinecoronahulp en het Kans fonds.

Bron: NL voorelkaar

Tot slot! Heb jij hulp nodig of vragen? Neem dan contact met ons op. Samen komen we verder!


Naar nieuwsoverzicht

Nieuws

Profiel Aanmaken
Laat je als vrijwilliger vinden met een actueel profiel 14/09/2020

In de week 38 worden de vrijwilligers die zich bij Apeldoorn Pakt Aan hebben ingeschreven per mail geïnformeerd over het updaten van hun profiel.

Omdenken
Coronaproof vrijwilligerswerk en een 1,5 m organisatie 14/09/2020

Door de versoepelde corona maatregelen is er weer iets meer vrijheid en zijn vrijwillige activiteiten weer (beperkt) mogelijk. Is jouw vrijwilligersactiviteit en bijbehorende -vacature al coronaproof?

E Learning Ongewesnst Gedrag
Volg de E- learning Sociale veiligheid 08/09/2020

Ongewenst gedrag en grensoverschrijdend gedrag komen ook binnen vrijwilligersorganisaties voor. Hoe ga je hiermee om en hoe regel je dat het goed wordt opgelost als zoiets gebeurt?

Nieuwsbrief

Ontvang iedere maand het laatste nieuws over vrijwilligerswerk, onze vacatures en trainingen in je mailbox.