Corona 4986425 1920

Corona zorgt voor verandering van vrijwilligersinzet

Het coronavirus houdt ons inmiddels al meer dan een jaar in de greep. Rond de inzet van vrijwilligers zie je dat organisaties corona aangrijpen voor verandering en vernieuwing.

Veel organisaties waar vrijwilligers worden ingezet zijn ziekenhuizen, woonzorgcentra, verpleeghuizen, bibliotheken, musea, enz. Deze organisaties kampen met de gevolgen van de coronacrisis, waardoor vrijwilligers al geruime tijd niet of nauwelijks worden ingezet.

Er zijn vrijwilligers die hierin een aanleiding zien om te stoppen met vrijwilligerswerk. De laatste maanden wordt ook duidelijk dat veel organisaties hun vrijwilligerswerk anders gaan organiseren.

Voorbeelden hiervan zijn:

  1. Taken die vrijwilligers uitvoeren worden anders georganiseerd waardoor de vrijwilligersinzet op die taken verandert, of zelfs helemaal verdwijnt.
  2. Er worden gesprekken gevoerd met vrijwilligers boven een bepaalde leeftijd met het advies om ermee te stoppen.
  3. Er worden trainingen opgezet om vrijwilligers bij te scholen.
  4. De begeleiding van vrijwilligers wordt veranderd: niet meer per team, maar door een vrijwilligerscoördinator.
  5. Nieuwe vrijwilligers worden geworven die voortaan alleen nog maar voldoen aan een scherper profiel qua leeftijd en gewenste inzet.

Vrijwilligerscoördinator Bianca uit een ziekenhuis vertelt hierover: ‘wij hebben relatief veel vrijwilligers met een leeftijd ruim boven de 70. Daar willen we mee stoppen. Ook zijn er vrijwilligers die net op een iets andere manier hun vrijwilligerswerk deden omdat dat in de loop der jaren zo gegroeid is. We willen daar meer uniformiteit in aanbrengen. Daarom voeren we nu gesprekken met deze vrijwilligers om hun inzet aan te passen naar de algemene lijn. Als ze dit niet willen spreken we een datum af om ermee op te houden. Uiteraard doen we dit in overleg en kijken we samen met ze naar mogelijke alternatieven.’

Bron: Vrijwilligersaanzet

Naar nieuwsoverzicht

Nieuws

10 Jaar Ba 1
BESTUURDERSACADEMIE 10 JAAR! 14/04/2021

Op 21 maart 2021, was het zover en bestaat de Bestuurdersacademie Apeldoorn 10 jaar!

Uwv
Uitkering en vrijwilligerswerk 14/04/2021

Ik heb een uitkering, mag ik dan vrijwilligerswerk doen?
Je mag met een uitkering vrijwilligerswerk doen, maar er zijn een aantal spelregels.

Fietsmaatjes Website 2
De effecten van Fietsmaatjes: verheugen, genieten en nagenieten 31/03/2021

Door Fietsmaatjes komen mensen met een beperking vaker buiten, zijn ze meer in beweging en hebben ze meer sociale contacten en activiteiten. Samen met Movisie, het Mulier Instituut en de Leidse Hogeschool werkt Stichting Fietsmaatjes Nederland aan verdere kwaliteitsverbetering. Jasper van de Kamp en Marijke Booijink gingen afgelopen jaar in gesprek met zestien gasten: mensen die samen met een fietsvrijwilliger fietsen. De resultaten van dit onderzoek lees je in het rapport ‘Verheugen, genieten en nagenieten: een kwalitatief onderzoek naar de ervaringen van gasten met Fietsmaatjes’.

Nieuwsbrief

Ontvang iedere maand het laatste nieuws over vrijwilligerswerk, onze vacatures en trainingen in je mailbox.