Skip Navigation

Maatschappelijke Stages

Vind hier alles over de Maatschappelijke Stages in Apeldoorn

Voor organisaties

Werkt jouw organisatie met vrijwilligers en wil je graag jongeren betrekken bij de organisatie via een Maatschappelijke Stage? Op deze pagina vind je alle informatie rondom het aanbieden van een MaS-klus.

Over de Maatschappelijke Stage

Tijdens de Maatschappelijke Stage maken leerlingen kennis met vrijwilligerswerk. Als organisatie kun je jongeren een positieve ervaring geven en laten zien wat vrijwilligerswerk bij jullie inhoudt. En jongeren kunnen de organisatie ook veel brengen. Zij hebben vaak een nieuwe en frisse kijk op het werk of kunnen bijvoorbeeld meedenken op het gebied van digitalisering.


De Maatschappelijke Stage kent 2 vormen: een reguliere stage of een projectweek. Tijdens de reguliere stage mogen leerlingen het hele schooljaar, buiten schooltijd, hun uren maken. Bijvoorbeeld ’s avonds, in het weekend of tijdens een vakantie. Tijdens de projectweken zijn leerlingen een aantal dagen vrij van school om stage te lopen. De urennorm ligt tussen de 15 en 30 uur. Het verschilt per school welke vorm van de MaS gedaan wordt en hoeveel uren de leerlingen moeten maken. Niet alle uren hoeven bij dezelfde organisatie gedaan te worden, verschillende klussen mogen ook worden gecombineerd.


Wat levert het jullie op?


Je kunt de Maatschappelijke Stage inzetten om leerlingen mee te laten draaien in de organisatie, bijvoorbeeld naast een vaste vrijwilliger. Maar je kunt ze ook vragen voor klussen waar je tot op heden geen tijd voor had. Denk hierbij aan:


  • Het organiseren van een vrijwilligersactiviteit
  • Het uitwerken van een nieuwe activiteit
  • Het ontwerpen van een flyer of poster
  • Onderhoudsklussen, zoals het bouwen of verven van een schuurtje


Jongeren zijn de vrijwilligers van de toekomst! Een positieve en leerzame ervaring binnen jouw organisatie zorgt misschien voor nieuwe aanwas van vrijwilligers. Het gebeurt regelmatig dat jongeren na hun Maatschappelijke Stage als vrijwilliger verbonden blijven aan de organisatie.

Tips

  • Zorg voor een duidelijke en afgebakende klus. Maar voorkom hierbij dat de klus gaat lijken op een taakstraf. Zoek naar taken die leuk zijn voor de leerling om te doen en die zichtbaar resultaat hebben.
  • Laat leerlingen meedenken over de uitvoering van de stage. Laat bijvoorbeeld nog wat ruimte vrij in de invulling van de opdracht en plan een kennismaking om te kijken wat de leerling zelf graag zou willen doen.
  • Zorg voor goede begeleiding. Bijvoorbeeld een coördinator of medewerker die de leerling(en) kan begeleiden. Ondersteuning van vrijwilligers is natuurlijk goed mogelijk. De contactpersoon maakt afspraken met de leerlingen en heeft indien nodig contact met de MaS-makelaar van Apeldoorn Pakt Aan.
  • Maak een concrete stagebeschrijving. Zorg dat je de leerlingen enthousiast maakt met de vacaturetekst. Vraag eventueel een aantal (creatieve) collega’s om mee te denken over geschikte stageklussen. Het doel is dat de stageopdrachten leuk en nuttig zijn voor de jongeren én voor de samenleving.

MaS-vacature aanmelden?

Voor de Maatschappelijke Stage kunnen de leerlingen gebruik maken van een speciale vacaturebank. Om hier als organisatie een vacature in te plaatsen heb je een account nodig.


Heb je inloggegevens voor de app ontvangen? Dan kun je direct inloggen. Heb je deze nog niet en wil je wel graag vacatures plaatsen? Neem dan contact op met de MaS-makelaar van Apeldoorn Pakt Aan voor meer informatie. Stuur hiervoor een e-mail naar [email protected]. Heb je weinig tijd maar wil je wel een vacature aanmelden? Vul dan dit formulier in, dan plaatsen de MaS-makelaars deze vacature voor jouw organisatie.

Nieuwsbrief

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom de Maatschappelijke Stage?