Wie zijn wij?

De Maatschappelijke Stage in Apeldoorn is een samenwerkingsverband tussen 9 scholen van de Veluwse Onderwijsgroep, de gemeente Apeldoorn en Apeldoorn Pakt Aan.

Apeldoorn Pakt Aan

Apeldoorn Pakt Aan is dé plek voor vrijwilligerswerk in Apeldoorn. De MaS-makelaars van Apeldoorn Pakt Aan bemiddelen in stageplekken tussen leerlingen en organisaties. Zij helpen leerlingen een plek te vinden die bij hen past, ondersteunen organisaties bij het bedenken en begeleiden van stageklussen en adviseren scholen in de invulling van de MaS. Ook kunnen zij waar nodig bijeenkomsten en trainingen organiseren gericht op het thema jongeren & vrijwilligerswerk.


Meer weten over Apeldoorn Pakt Aan? Kijk dan op www.apeldoornpaktaan.nl

Wie zijn de MaS-makelaars?

Lieke Kronenberg

Mijn naam is Lieke Kronenberg. Ik werk per oktober 2020 als MaS makelaar. Ik werk echter al 12 jaar bij Stimenz waar de MaS (Apeldoorn pakt aan) een onderdeel van is. Dit is de ook de reden dat ik gesolliciteerd heb op de functie omdat ik zijdelings al een beetje heb kunnen meekijken wat het inhoudt. 


Toen ik zelf nog op de middelbare school zat was er helaas nog geen mogelijkheid om een maatschappelijke stage te doen. Het is toch wel erg leuk dat er nu veel scholen zijn die dit toch in hun lespakket hebben opgenomen. Het is goed om op deze manier in aanraking te komen met vrijwilligerswerk en dat je leert hoe het is om te participeren in een organisatie en je vrijwillig ergens voor in te zetten.  


Het lijkt me dan ook erg waardevol om te zien als alle leerlingen een leuke maatschappelijke stage hebben kunnen lopen waar ze met veel plezier op terug kijken. Het is fijn dat ik hier dan aan heb kunnen bijdragen. Hopelijk komt er uit deze maatschappelijke stage ook dat vrijwilligerswerk iets heel moois en leuks kan zijn om te doen en dat leerlingen dit in de toekomt ook blijven doen. 

Joannie Kooyman


Ik ben Joannie Kooyman en sinds augustus 2018 ben ik MaS-makelaar bij Apeldoorn Pakt Aan. Als MaS-makelaar probeer ik te zoeken naar leuke organisaties en interessante stageklussen voor de leerlingen en hoop ik organisaties enthousiast te krijgen om hun deuren te openen voor de Maatschappelijke Stage. Ik denk dat het heel goed voor je is om je vrijwillig in te zetten en te leren hoe het is om iets te betekenen voor een ander. De maatschappij kan niet bestaan zonder vrijwilligers.


Ik vind het belangrijk dat jongeren zich inzetten voor iets wat ze leuk vinden en dat ze het niet zien als een last, omdat het nu eenmaal moet van school. Vrijwilligerswerk werkt het beste als jij blij wordt van wat je doet en ziet dat een ander ook blij wordt van wat jij doet. En het allermooiste is natuurlijk als leerlingen bij een stageplek blijven hangen, ook nadat de verplichte uren zijn gemaakt.

Welke scholen doen mee?

De volgende scholen nemen deel aan de samenwerking:


  • Christelijk Lyceum
  • De Heemgaard
  • Edison College
  • Gymnasium Apeldoorn
  • Koninklijke Scholengemeenschap (KSG)
  • Sprengeloo
  • Veluws College Cortenbosch
  • Veluws College Mheenpark
  • Veluws College Walterbosch